Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pogača sa kajmakom na relaciji Subotica – Kruševac

 Za sve koji ne vole dugačke uvode, slobodno neka odmah skoknu do sastojaka 🙂

Čemu ovakav naziv? Pogača – pa liči 🙂 Relacija…ehhh, jednom…ne tako davno 🙂 rodila se naša draga tetkača (iz milošte) u Subotici. Zaljubila se, dobila dete, poslala 😉 muža u Švajcarsku da zaradjuje i otišla sa sinom da živi u muževljev rodni grad – Kruševac. Od tada – mi tugujemo za njima i zato što ne možemo svakodnevno da zajedno ispijamo kafe 🙂

Elem…ima to i svoje dobre strane…znate…Kajmak i sir su mnooogo dobri tamo i po pravilu se ogrebemo za iste svaki put kada dodju. No, to bi moglo biti mnogo češće, što zbog kajmaka, što zbog druženja 🙂

Da ne smorim mnogo, uvek štedimo i sve nam žao da navalimo na gore pomenuti kajmak i sir…kako bi što duže ostalo. Ovaj put, žrtvovala sam deo u divnu, meku, ukusnu pogaču, a sve u nadi da ćemo se što skorije ponovo videti.

Sastojci za testo:

  • 3 žumanca
  • 1 kiselo mleko
  • 3 dcl mleka
  • 1 kašika soli
  • 2 kašikice šećera
  • 2 kašike masti
  • 700 gr brašna
  • 1 suvi kvasac

Sastojci za premazivanje:

  • 150 gr kajmaka
  • 150 gr tvrdog, slanog sira u kriškama

I još:

  • žumance razmućeno sa malo mleka
  • susam

Priprema:

  1. Pomešamo brašno sa kvascem. Ugrejemo mleko da bude mlako, razmutimo šećer u mleku, dodamo na brašno, takodje dodamo i umućena žumanca, so, mast i kiselo mleko, te dobro umesimo testo, da bude potpuno glatko i da se ne lepi za ruku.
  2. Ostavimo testo da naraste na toplom mestu (ili ga malo pokrijemo krpom i upakujemo).
  3. Za to vreme, razmutimo kajmak sa sirom. Nema potrebe da se fil soli, testo je relativno slano a i sir i kajmak u kombinaciji.
  4. Kada je testo naraslo, istresemo ga na brašnom posutu podlogu i razvijemo na ½ cm debljine. Premažemo polovinom mešavine sira i kajmaka po celoj površini.
  5. Savijemo testo na način prikazan na slikama: sa desne strane preko srednje trećine, sa leve strane, preko savijenog dela. Isto tako od gore prema sredini i od dole preko presavijenog dela. Malo oklagijom „izlupamo“ testo, pridržavajući sa strane da zadrži lep oblik pravougaonika. Ostavimo petnaestak minuta pokriveno krpom (koju ste zaboravili „ukrasiti“ omekšivačem) da odmori i malo naraste.
  6. Ovaj postupak ponovimo još jednom sa ostatkom sira i kajmaka.
  7. Razvijemo testo na ½ cm debljine i isečemo ga na kocke, pa zatim po dijagonali na trouglove. Uvijamo kiflice tako da sa jedne strane izgledaju kao rolat, a sa druge kao kiflica, tj. ne po sredini, nego uz jednu ivicu (bolje se vidi na slici, nego što ja to objašnjavam). Par trouglova „žrtvujemo“ da dobijemo trake za 7 – 8 – 9 rolata koje ćemo složiti u sredinu. Ako preostane trouglića nakon što popunimo okruglu tepsiju, njih zavijemo kao kiflice i zguramo usko u neku drugu tepsiju.
  8. Slažemo u podmazanu tepsiju tako da deo koji izgleda kao da smo kiflicu presekli po pola, bude uz ivicu tepsije, a vrh ka unutra. U sredinu poredjamo rolatiće. Pokrijemo i ostavimo da napune tepsiju rastući. Tada premažemo jajetom razmućenim mlekom i pospemo susamom, te pravac u lernu na 200°C dok ne porumeni. Ostatak kiflica jednako premažite i pospite susamom, te ispecite nakon pogače.

I tu se negde relacija SU – KŠ završava, ali samo na temu pogače 🙂 Ono što ostaje uz ovo da se kaže je – služite sa kiselim mlekom ili jogurtom, obavezno, efekat će biti mnogo bolji i pozovite one koje volite da uživaju sa vama. Mi Kruševljane nismo mogli, jer su već zaprašili po auto – putu 🙂