Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pogača sa kakaom i pletenice

Da vas ne zbunjuje što piše u naslovu recepta pogača sa kakaom, a izgleda kao štrudla, moram da naglasim da se u našem kraju (sever Bačke…a možda i šire…nisam se bavila naučno – istraživačkim radom) štrudla viče pogača 🙂 Pa tako umesto štrudle sa makom, mi imamo pogaču sa makom, pogaču sa kakaom, višnjama i sve po redu… Po mom mišljenju, to i nije tako bitno, bitno je da valja.

Takodje, u nekim kućama pogača se mazala odozgo sa mašću, a u drugim pak…sa čistim žumancima (pa ih ode „fajin“…biće da su to gazdačke kuće – iako KraljicaMajkamimoja baš tako voli, sad da li je njihova gazdačka ili nije…neka ostane misterija).

Ja pravim jednom ovako, pa onako, pa pomešam žumanca sa mlekom, nekada sa vodom, pa čak i uljem. A nekada izmešam mast i žumanca. Ovaj put, to je bilo sa mašću, pa posuto prah šećerom – i, baš volim tako, a ukućane ni ne pitam.

Takodje, za pogaču možete napraviti neko dizano testo koje najviše volite…nigde ne piše da to mora biti baš tako i tako. Ono što sam ja zapamtila, negde sam već i napisala, a moja Kraljica Majka je učila od njene Kraljice Majke, jeste 7 SASTOJAKA. Tu može biti korekcija, ali morate imati:

  1. brašno
  2. kvasac
  3. šećer
  4. so
  5. jaja
  6. mleko
  7. neku masnoću (ulje, mast, puter, margarin…)

…ostalo su finese. Ja n.pr. mleko često zamenim sa jogurtom ili kiselim mlekom. Evo varijacije za ovaj put, pogača je veoma ukusna, a pletenice izgledaju veoma lepo. Zanimljivo ih je plesti, možete način pletenja primeniti na vašem omiljenom testu 🙂 Uživajte!

SASTOJCI:

1 kg oštrog brašna
2 kesice suvog kvasca
400 gr grčkog jogurta (naravno da može i običan)
2 dcl vode
5 kašika šećera
2 kašikice soli
150 gr masti
4 žumanca

ZA FIL:

50 gr kakao praha
70 gr šećera
1 vanilin šećer
otprilike 2 supene kašike masti otopljene

I JOŠ:

mast za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
semenke za posipanje pletenica (može, a i ne mora)
2 žumanca i 1 kašika mleka za premazivanje pletenica

PRIPREMA TESTA:

  1. Izmešati brašno sa kvascem, dodati šećer, so. Jogurt pomešati sa vrućom vodom, kako bi se i on ugrejao, pa dodamo brašnu. Dodamo mast i žumanca.
  2. Umesiti da se donekle sjedine sastojci, pa prebaciti na radnu ploču posutu brašnom i mesiti dok ne dobijemo glatko testo.
  3. Čistu posudu nauljimo i stavimo u nju testo, okrenemo ga u posudi da se naulji sa svih strana, pa ostavimo pokriveno krpom na toplom mestu da se udvostruči.
  4. Kada je testo naraslo, izručimo ga na brašnom posutu podlogu i podelimo na dva dela. Jedan deo će biti za pogaču, drugi za pletenice.

PRIPREMA POGAČE:

  1. Jedan deo testa koristićemo za pripremu pogače. Malo ga oblikujemo da liči na pravougaonik, pa ga razvijemo na brašnom posutoj podlozi.
  2. Ja sam se ovaj put odlučila da pogaču pravim u kalupu, kako bi mi ostala tepsija za pletenice. Zato, razvijemo testo tako da uži deo testa bude dužine uskog pravougaonog kalupa (moj je oko 35 x 7-8 cm). Rastanjimo na nekih 1/2 cm debljine.
  3. Kakao pomešamo sa šećerom i vanilin šećerom. Otopimo mast.
  4. Pospemo kakao preko pogače, što više može do ivica. Ostavimo jedino pri kraju, gde treba da se završi uvijanje, nekih 5 cm.
  5. Prelijemo preko kakaa otopljenu mast. Ako vam se čini da je previše, nemojte sve iskoristiti. Neka bude otprilike toliko posuto kao što je na slici prikazano.
  6. Urolajte pogaču, ne previše zatežući, ali da nema vazduha dok motate. Ja sam se malo opustila 🙂 pa je bilo previše labavo umotano ovaj put, te je pogača bila pomalo šuplja 🙂
  7. Kada ste urolali pogaču, stisnite krajeve rolata sa strane tako kao da ih štipate, da kakao ne iscuri. Isto tako postupite i po dužini pogače.
  8. Umotanu pogaču stavite u nauljen ili namašćen kalup, „uštipnutom“ stranom prema dole. Ostavite je da naraste u kalupu, pa je premažite sa još malo otopljene masti. Nakon toga, pravac na pečenje na 200°C 25-30 minuta, sa time da kada dobije željenu boju, stavite od gore foliju ili papir za pečenje.
  9. Kada je pečena, ostavite je koji minut u kalupu, pa je izvadite na rešetku da se prohladi. Secite i pospite prah šećerom.

PRIPREMA PLETENICA:

U zadnje vreme, često se zadesim na stranicama koje prikazuju razne načine pletenja testa. Nije to slučajno, ja tamo sama odem 😉 😀 jer mi je to izazov (može bit’ ima neke veze sa mojom ljubavlju prema zakrivljenoj igli iliti heklici 😉 ). Tako da, spremite se, malo ću dosadjivati i sa takvim receptima.

  1. Za ovu vrstu pletenja, za početak podelite testo na 6 delova, da dobijete šest pletenica.
  2. Svaki deo oblikujte u neki valjkasti oblik, pa opet podelite na 6 jednakih delova.
  3. Svaki od tih 6 delova urolajte, da dobijete nešto kao zmija 🙂 Dakle, napravite šest zmija 🙂
  4. Spojite svih 6 zmija pri vrhu, pa ih malo razdelite na dve strane…3+3…kao da pravite razdeljak 🙂
  5. Da vam objasnim, pričaću i nadalje „u zmijama“, možda ćete me bolje razumeti, a najbolje ćete videti na slikama. Dakle ovako:
    – prvu zmiju sa leve strane prebacite tik uz unutrašnju ivicu desne grupe zmija
    – prvu zmiju sa desne strane prebacite tik uz unutrašnju ivicu leve grupe zmija
    – i onda ponavljate: prva zmija sa leve tik uz unutrašnju ivicu desne grupe, prva zmija sa desne strane tik uz unutrašnju ivicu leve grupe…dok ne stignete do kraja
    – krajeve malo podvijete, kako sa početka, tako i sa kraja pletenja
  6. Ponovite postupak sa preostalih 5 parčadi testa (dakle, svako od tih 5 parčadi ponovo delite na šest delova)
  7. Pripremljene pletenice stavite u tepsiju na papir za pečenje, pa ih ostavite da narastu.
  8. Narasle pletenice premažite žumancima koje ste umutili sa mlekom. Pospite ih semenkama, ako želite, a možete napraviti i pola sa semenkama, pola bez.
  9. Stavite ih da se peku na 200°C dok ne porumene. Poslužite ih uz neku finu supicu, predlažem da probate Krem čorbu od krompira sa dodatkom sira i slanine. Prijatno!

Recept za: Pogača sa kakaom i pletenice