Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pufnasti kefir biskviti iz livenog tiganja

Kako sam obećala, evo i prvog recepta pripremljenog u novom, livenom tiganju od firme Gasiks iz Kruševca. Prvi utisci – odlični. Posvetila sam malo vremena za pripremu tiganja, na tri puta ga premazala uljem i zapekla. Čini mi se da sam dobro odradila posao, jer se ništa nije uhvatilo za dno, biskvite sam mogla veoma lako izvaditi. Dakle, čini mi se, mnogo ćemo se družiti – ovaj tiganj i ja 🙂

Biskviti…ufff, ovi biskviti…pogačice, kako god…mnogo su pufnasti, vazdušasti i ukusni. Pečeni na ovaj način još bolje narastu, pošto se tiganj prvo ugreje i…što je dublji tiganj, to će i biskviti bolje rasti. Moji su mnogo lepo narasli 🙂 i biće odlični za večeru uz malo čokoladnog napitka, mleka ili sl. Možete ih jesti u kombinaciji sa slanim, ali što da ne…i sa slatkim. Priprema je veoma jednostavna i brza. Što je još veoma ukusno kod ovih biskvita, jeste donja korica, koja bude veoma fina, hrskava.

SASTOJCI:

1,5 porcija, na dva puta pečem…nama jedna nije dovoljna 🙂

375 gr oštrog brašna
2 kašikice soli
2 kesice praška za pecivo – 20 gr
90 gr kisele pavlake
170 gr putera
270 gr kefira
2 otopljene kašike putera za premazivanje

PRIPREMA:

  1. Pre pripreme, stavite puter na led.
  2. Prosejte brašno, dodajte so i prašak za pecivo, pa izmešajte.
  3. Puter isecite na kockice veličine oko 1 cm. Meni se malo izlomio puter, ali nema veze 🙂
  4. Sa viljuškom izgnječite puter u brašno, ali tako da ostane komadića putera. Ovo je veoma važan korak, pošto ti komadići putera, prilikom pečenja i topljenja, ostavljaju rupe i čine biskvite vazdušastijim.
  5. Dodajte kiselu pavlaku, lagano izmešajte, dodajte kefir, izmešajte.
  6. Testo samo malo umesite, baš koliko morate da dobijete kako – tako sjedinjenu masu. Što manje mesite, biće vam pufnastije pogačice 🙂 Prebacite na brašnom posutu podlogu i malo rukama „zgrudvajte“ ili stisnite u grudvu testa.
  7. Ugrejte lernu (rernu…kako god…) na 200°C, pa stavite u nju liveni tiganj na 10 minuta da se zagreje.
  8. Ravijte testo na 2,5 cm debljine, pa izvadite pogačice. Ostatke spojite ponovo u grudvu, samo stisnite, ne trebate mesiti, pa nastavite vaditi pogačice – biskvite…Zadnje parče samo malo sami oblikujte u krug.
  9. Izvadite ugrejani liveni tiganj (naravno – rukavice OBAVEZNE!!!), te poslažite pogačice gusto stisnute jedne do drugih. Što ne stane, to ćete u drugoj turi. Čućete kako cvrče u tiganju 🙂
  10. Stavite ih nazad da se peku na 200°C oko 15 minuta, dok ne porumene.
  11. Otopite 2 kašike putera, pa tako ispečene biskvite premažite puterom i vratite još 1 – 2 minuta da se peku. Izvadite ih i servirajte po vašem ukusu.