Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Rafaello piletina

Priprema: 15 min
Kuvanje: 15 min
Spremno za: 30 min

Moja prva asocijacija na „Rafaello“ je, svakako, onaj divan slasan, belicasti slatkiš od kokosa sa bademom u „ukusnom kokos kremu“. E tom kremom inspirisana, nastao je sledeci recept, kojeg moji ukucani obozavaju, a nadam se da ce i vama da se dopadne.
Dakle(m), za recept (za dve osobe) su vam potrebni sledeci sastojci:

Sastojci:

  • pileće grudi – file (moja preporuka,ceo komad)
  • 1 glavica crnog luka – srednje veličine
  • kokosovo ulje – extradevičansko, hladno ceđeno (posebno važno zbog posebnosti arome, o kojoj ću kasnije reći reč više – ima da se kupi u teglici u prodavnicama zdrave hrane)
  • pavlaka za kuvanje (minimum 200ml).
  • sitnjen bosiljak – može i origano, a može i oba…što da ne 😉
  • so, biber

Priprema:

1 Upalite šporet 😛 …. a na njega metite (stavite) dublji tiganj – tavu 😀 ….U njega stavite kafenu kašičicu kokosovog ulja (u čvrstom je agregatnom stanju – ostavite na stranu malo da otpusti) i pustite da se na šporetu lagano otopi tako da prekrije celu površinu tave. Prethodno iseckan luk na sitne kockice stavite u tavu sa uljem, posolite po ukusu (ko voli neka pobiberi) i prodinstajte ga, dok „ne posvileni“, a potom na luk dodajte iskeckani pileći file na kockice 1x1cm i promešajte tako da kockice piletine budu „zapečene“ sa svih strana, a meke iznutra.

2 Kada je sva piletina „pobelela“, pospite bosiljak (ili origani … ili oba) od gore i promešajte. Osetićete trenutno više različitih mirisa (koji mene lično oduševljavaju – mešavina kokosa i bosiljka… ummmm… neprocenjivo)… promešajte ceo sadržaj i ostavite da se dinsta sve u sopstvenom soku.

3 Kada procenite da je dosta tečnosti isparilo, dodajte još jednu kafenu kašičicu kokosovog ulja, pustite ga da se lagano otopi, promešajte i u smesu ulijte pavlaku za kuvanje, promešajte i ostavite da se krčka…

4 U momentu kada je priprema Rafaello piletine već pri kraju, počnite sa kuvanjem makarona. Taman dok se makarone iskuvaju, Rafaello piletina se lepo ukrčkala i zagustila.

5 Posluživanje: ocedite makarone, stavite ih u tanjir za posluživanje na dno, pa ih prelijte pripremljenom, vrućom piletinom. Dekorišite po ukusu i ….. počnite sa jelom.

Ono što mene posebno oduševljava kod ovog jela je mešavina ukusa i aroma koje se šire u ustima svakim zalogajem. Svaki zalogaj je praznik za sva čula. U momentu osetite aromu kokosa, ali i dašak bosiljka u daljini …. probajte, nadam se da će vam se dopasti.

Tek da napomenem ….. kao neko ko nema previše vremena za kuvanje, ovo jelo sem što je ukusno i aromatično, veoma se brzo priprema – kompletna priprema, od seckanja namirnica do krčkanja i serviranja traje maksimalno 30 minuta. Brzo i lako….apsolutno, može svako! Srećno 😀 Na kolažima fotografija je prikazano sve od sastojaka, do pripreme i serviranja. Prijatno!