Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Ražnjići sa viršlama

SASTOJCI:

600 ml vode
1 kašičica soli
900 gr brašna

ZA PREMAZIVANJE:

250 gr margarina
1 žumance
3 kašike jogurta
30 gr susama
3 kašike pavlake
12 viršli
1 kašičica morske soli

PRIPREMA:

  1. Zamesite testo od vode,soli i brašna. Umesite dobro testo i odmah oklagijom razvucite veliku koru. Narendati ceo margarin. Preklopiti testo prvo na tri trake, a zatim savijte testo do pola s jedne strane a zatim drugu stranu preklopite preko prve. Testo ste preklopili kao pismo.
  2. Nožem zasecite ivice sa svih strana na mestima gde su preklopljene, odnosno presavijene. Plastičnom kesom pokrijte testo i ostavite najmanje 20 minuta da miruje. Zbog prirodne fermentacije testo je bolje i ima mehuriće ako duže stoji odnosno miruje. Postupak preklapanja ponoviti još tri puta sa istim redom presavijanja testa i sa pauzom od po 20 minuta. Obavezno testo pokrijte plastičnom kesom.
  3. Pobrašnjati radnu površinu i oklagijom razvijte četvrtastu koru. Testo secite na trake po celoj dužini na otprilike oko 5 cm.
  4. Svaku traku premažite sa pavlakom i poređajte viršle jednu do druge. Smotajte rolatić i secite na 1 cm debljine. Svaki kolutić nataći na štapić za ražnjice, jedan do drugog, ali sa blagim razmakom. Postupak ponavljati dok ne potrošite sve sastojke.
  5. Poređajte ih u pleh, premazati ih sa umućenim žumancetom i jogurtom, posuti susamom i morskom solju i peći na 200°C dok ne porumeni.

Lisnato testo obavije viršlu i zadovoljstvo je uživati u ukusu. Divan predlog za predstojeće praznike! Prijatno!

Recept za: Ražnjići sa viršlama