Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Recept za damper hleb iz mini pekare

Damper hleb…pojma nisam imala šta je…no i kada sam malo istraživala na netu da vidim šta je pre nego što ga napravim…skontah da nije ni nalik ovome 🙂 Tako da…neću se ni truditi da tu piskaram o tome, ko želi, procunjaće sam…navodno je to tradicionalni australijski hleb koji se peče na logorskoj vatri, bez kvasca i duuugo traje, za daleka putovanja 🙂 . E pa, ja nit logorske vatre, plus ovaj recept ide sa kvascem…..a da li dugo traje – nemamo pojma, nije dočekao sutra 🙂

Ono što mogu reći je da je ukusan, čak pomalo podseća na ukus velikog kolača (kolač koji pripremamo za Božić i Uskrs).

Predvidjen je za one koji na svojoj mini pekari imaju program za damper hleb. Količina je za 1kg a program traje ravno 1h.

Potrebno nam je:

390 ml mleka
630 gr mekog brašna tip 500
80 gr margarina
2 supene kašike šećera
2 kafene kašikice soli
1 kesica suvog kvasca

Razlika u odnosu na ostale vrste hleba koje pripremamo u mini pekari, ovde malo trebamo raditi pre nego što stavimo u kalup za pečenje.

U posebnu posudu sipamo brašno, dodamo komadiće margarina, so, šećer. To umesimo ili umrvimo 🙂 . Tako pripremljeno stavimo u kalup za pečenje, nalijemo mlekom sobne temperature, sipamo kvasac. Stavimo kalup u mini pekaru i uključimo na program za damper hleb.

Isprobajte ovaj hleb, nećete se pokajati, zaista je veoma ukusan i koristan ako vam je potreban hleb na brzaka a pri tome imate i malo margarina kod kuće 🙂 . Uživajte!