Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Recept za domaći sladoled bez jaja i bez aparata

OK, znamo bez čega je, a sa čime je 😀 ? Osnova ovog sladoleda su slatka pavlaka i kondenzovano mleko. Sve ostalo su dodaci po vašoj želji. Ništa jednostavnije od toga.

Prvo – zašto bez jaja? Salmonela je u akciji, pa reko, ajmo nešto bez jaja 🙂 (nema veze što ću posle ispeći omlet za večeru 😀 ), drugo – nemam, pa nemam aparat za sladoled. U suštini, verujem da je situacija slična kod većine vas.

Da li može biti ukusan kao onaj iz aparata, ne znam, sećate se, nemam ga 😉 tako da nisam probala ni kakav je domaći iz aparata. Znam kakav je u poslastičarnicama. Da se ne lažemo, nije baš takav.

Za recept, skrolujte niže…

Ali, mnogo je ukusan i sve smo smazali, svidjao se i klincima i nama matorijima.

Kašika za vadjenje sladoleda, grrrrr

Da li i vi, kao i ja, nemate sreće sa tom kašikom? Ili sam ja jako smotana, ili su ove koje sam ja kupovala jako lošeg kvaliteta? Ili – nemam pojma kako se koriste. Ili sve to u paketu. Znači ona „polugica“ kod mene na kraju završi van kašike, pa onda nema šta da vadi – gura sladoled napolje iz kašike. I – uvek ta boljka sa njima.

Baš zato, ovaj naš sladoled na slici uopšte ne izgleda kako bi trebao da izgleda. 16 puta sam je popravljala, a za to vreme se sladoled, jel’, topi. Pa onda, vadi ponovo, ono vraćaj na smrzavanje… i tako, nekako smo se ufotkali 🙂

Slatka pavlaka i mućenje, grrrrr

Naravno da kada jednom umutite slatku pavlaku i posle joj dodajete razne sastojke, poželjno je ne-uključiti mikser na maksimum, tek, eventualno, na najsporije. Naravno, recite vi to meni.

Šta mi bi, uglavnom, ja sam ga uključila na maksimum kada sam dodala eurokrem i – ubila sam slatku pavlaku. Mislim da sam htela žuriti, a eurokrem nije bio baš dovoljno tečan za poduhvat umešati ga u slatku pavlaku, ali ajd… drugi put sigurno neću ponoviti istu grešku (smisliću neku novu 😉 )…

Bilo je to jako ukusno, ali je izgledalo onako, mrvičasto. No, to je tako, nekad nam ide, a nekad baš i ne, a meni je ovaj put bilo bašbaš ne 😀 No, što je najvažnije, sladoled je jako ukusan, jednostavno se pravi i biće ponovo!

Kondenzovano mleko…

U suštini – ništa strašno, samo tako zvuči 😀 Recept za jednu od mnogo varijanti da ga pripremite sami, napisala sam vam OVDE. To je brzačka varijanta (a ako hoćemo brzi sladoled, naravno da želimo i brzačku varijantu kondenzovanog mleka).

Smrznuto crveno voće…

Da li ste znali da je, kada ga ostavljate da se otopi, poželjno da ga stavite u neki dublji tanjir? Pa, znala sam i ja 😀 ali sam ipak ostavila tako, u kutiji, na frižideru. Sada imam ufarban frižider. Sići će… jednom…

I konačno, recept…

[recipe title=“Recept za domaći sladoled bez jaja i bez aparata“ servings=“oko 1,5 kg“ time=“15 min plus hladjenje“ difficulty=“jednostavno“ image=“/wp-content/uploads/2018/07/Recept-za-domaći-sladoled-bez-aparata-3.jpg“ description=“Sladoled čija je osnova 2 sastojka. Sve nakon toga je po vašoj želji. Kombinujte šta god smislite i volite.“][recipe-notes title=“Napomena:“]Recept je povezan sa receptom za kondenzovano mleko.[/recipe-notes][recipe-ingredients title=“Osnovni sastojci:“]

I onda, po želji, razni dodaci…

[recipe-ingredients title=“Za sladoled sa eurokremom i kikirikijem:“]

  • 250 gr tečnog eurokrema (držati ga u toploj vodi ako nije dovoljno tečan)
  • 100 gr neslanog kikirikija[/recipe-ingredients]

[recipe-ingredients title=“Za sladoled od crvenog voća:“]

  • 300 gr smrznute mešavine jagoda, malina, kupina, ribizli, borovnica… ostavljene da se otopi[/recipe-ingredients][recipe-directions title=“Priprema:“]

1 Pripremite kondenzovano mleko po receptu. Ako ste kojim slučajem našli kupovno, tim bolje. U svakom slučaju, i za homemade varijantu, trebaće vam 5 minuta. Svi detalji na linku.

2 Ulupajte slatku pavlaku. Malo pavlake dodajte u kondenzovano mleko, izmešajte, lagano. Dodajte još malo, izmešajte. Tako razmućeno kondenzovano mleko, dodajte u preostali, veći deo ulupane slatke pavlake. Lagano izmešajte, ali da se potpuno sjedini.

3 Podelite osnovnu masu na onoliko delova koliko vrsta sladoleda želite. Za sladoled sa kikirikijem i eurokremom, lagano umešajte eurokrem u ulupanu pavlaku, pa na kraju dodajte u kesi izmrvljen kikiriki.

Za sladoled sa crvenim voćem, voće izgnječite viljuškom, te ga umešajte u ulupanu slatku pavlaku.

4 Sipajte sladoled u kutiju i stavite u zamrzivač da se smrzne. Izvadite par minuta pre serviranja, vadite kašikom (kakvom god), pospite sa još malo kikirikija, dodajte koji komad voća, prelijte nekim prelivom po vašoj želji. Sedite i uživajte![/recipe-directions][/recipe]