Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Sladoled torta sa plazmom i bananom za Dekija :)

…nastala iz potrage za laganom tortom sa bananom 🙂 Originalni recept je OVDE a ja sam dodala banane, pošto je Dekijeva želja bila torta sa bananom 🙂 . Laka je za spremanje (ako vam usput ne umre mikser u rukama (kao nekima.. 😉 ), relatino je i jeftina.

Potrebno nam  je:

Za  piškote (3):

3×5 belanaca
3×5 kašika šećera
3×1 vanilin šećer
3×2 kašike brašna
3×3 kašike mlevenog plazma keksa
3x½ praška za pecivo

3×200 ml mleka

Za kremove:

15 žumanaca
250 gr šećera
3 vanilin šećera
12 kašika brašna
1 l mleka
1 margarin
2 banane
500 ml slatke pavlake
150 gr mlevene plazme

Sem toga:

4 banane
250 ml slatke pavlake za dekoraciju

Za piškote ponavljamo isti postupuak: radvojimo belanca od žumanaca i ostavimo žumanca sa strane – za krem. Dobro ulupamo belanca i postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Kada smo to dobro ulupali, jednu po jednu kašiku dodajemo brašno u koje smo umešali prašak za pecivo i plazmu. E sad…meni se desilo to da – onog momenta kada sam počela stavljati plazmu – belance se malo „puklo“ 😉 dole. Ali…konačan rezultat je bio ok.

          

Piškote pečemo na 200˚C dok ne porumene, nekih 15 – 20 minuta. Veličina tepsije bi bilo dobro da ne bude veća od 25×35 cm. Kada su pečene i prohladjene piškote, preliju se vrelim mlekom (svaka sa po 200 ml mleka).

Odvojena žumanca (15 kom) penasto i mikserom umutimo sa 250 gr šećera i vanilin šećerom. Na to dodamo brašno i nekih 2 dcl mleka (od onih 1 l). Ostatak mleka stavimo da provri. Kada je mleko provrlo, sipamo žumanca u njega i neprestano mešajući kuvamo dok se ne zgusne. Ostavimo krem da se prohladi. Kada se prohladi, umešamo u njega mikserom margarin koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekša.

          

Umutimo mikserom 500 ml slatke pavlake i od toga 6 uvrh punih kašika umešamo u krem.

U ostatak slatke pavlake, dodamo plazmu i naseckane dve banane i sve zajedno dobro izmiksamo.

Iseckamo 4 banane, koje ćemo redjati izmedju dva krema.

          

I onda…redjamo: piškotu, krem od žumanaca, bananu, krem od pavlake, piškotu, krem od žumanaca, bananu, krem od pavlake, piškotu, krem od žumanaca (nije mi ostalo više krema od pavlake 🙂 ). Od gore umutimo 250 ml slatke pavlake i ukrasimo (malo lepše nego što sam ja to uradila 😉 ). Stavimo u frižider da se doooobro rashladi i uživamo 🙂