Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Slana peciva – bunarske kupus mašnice

Što je dobro, ne valja menjati 😉 Meni se mnogo dopalo testo za bunarske kiflice, a takodje i jednostavnost pripreme kupus kiflica a opet, zanimljivi izgled slanih mašnica sa šunkom i sirom 🙂 Iz tog razloga, spojih sve u jedno i evo rezultata – bunarskih kupus mašnica 😉

Bunarske kiflice sam opisala u nekom ranijem receptu ono isto što je ženica koja ih je objavila pojasnila nama…zašto su bunarske. E sad, pošto ja na trećem spratu bunara nemam, frižider je odradio svoje. Trebale su mi kiflice za rodjus a opet, radila sam, pa šta na brzinu spremiti? Umesimo testo dan pre, puf u frižider i sutra samo oblikujemo u šta poželimo. Malo sam ga samo korigovala sa slatkog na slano i to je to. Pa da krenemo sa receptom…

Sastojci:

  • ½ l mleka
  • 1 kg brašna
  • 3 žumanca
  • 3 kašikice šećera
  • 1 supena kašika soli
  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 ml masti
  • 1 suvi kvasac (ko više voli, može i sveži)

Za fil:

  • oko 400 gr margarina iz kutije (mekog, lakog za mazanje)
  • oko 300 gr šunke za pizzu
  • oko 300 gr trapista, edamera ili sl.

Za premaz:

  • 2 žumanca
  • susama po ukusu

Priprema:

  1. Mleko ugrejemo na mlako, ne prevruće. Dodamo u mleko razmućena žumanca, šećer, so i pomešamo. Tome dodamo pomešanu pavlaku i mast i na kraju brašno u koje smo umešali suvi kvasac.
  2. Ako koristimo sveži, onda ga rastopimo u mlakom mleku sa šećerom, pomešamo prvo žumanca, pavlaku mast i so, onda dodamo mleko sa kvascem koji je nadošao i na kraju brašno.
  3. Umesimo dok testo ne bude potpuno glatko.
  4. Ako ćete ga pripremati isti dan, ostavite ga satićak da naraste. Ako ga pravite 1 dan unapred, prekrijete činiju streč folijom i stavite u frižider i tu je zaboravite do sutra.

  5. Dobićete divno, pufnasto testo i sa njim dalje možete pustiti mašti na volju.
  6.  
    Razvijete testo na pobrašnavljenoj podlozi. Celo premažete margarinom i urolate po užoj strani. Malo ga izlupate oklagijom i ostavite 15 – tak minuta pokrivenog streč folijom (da se ne suši testo) da naraste. Nakon toga, podelite rolnu na dva dela.

  7. Prvi deo ponovo razvijete na nekih ½ cm debljine, namažete margarinom, pospete polovinom smese od narendanog trapista i šunke za pizzu. Urolate po dužoj stranici. Kada razvijate testo, gledajte da ga razvijete u dužinu što više, kako bi bilo malo više kiflica 🙂
  8.  
    Kada ste urolali, uzmete tanjirić za kafu i u cik – cak sa njim sečete rolnu.  Na papir za pečenje poslažemo kiflice (koje baš i ne izgledaju kao kiflice). Ja sam ih slagala blizu jedne drugima sa ciljem da se slepe i da budu mekanije, bez mnogo korice. Premažemo ih žumancem i pospemo susamom. Ostavimo tako da naraste nekih pola sata do 45 minuta, pa u lernu na 200°C oko pola sata ili manje, dok ne porumene.
  9.  
    Drugi deo testa razvijemo u što duži pravougaonik. Premažemo ga margarinom i po sredini pospemo sa ostatkom narendanog šajta i šunke. Prebacimo donju trećinu preko sredine, pa gornju preko te, da dobijemo jedan uzak, dugačak pravougaonik.

  10. Sečemo ga na pravougaonike 2 cm širine. Svaki pravougaonik po sredini zarežemo.

  11. Jedan kraj pravougaonika proguramo od gore ka dole kroz razrez, a drugi od dole ka gore kroz isti zarez i malo razvučemo da se namesti. Svaku mašnicu poslažemo jednu do druge u tepsiju, premažemo isto kao i kiflice sa žumacem i susamom i ostavimo da naraste isto vreme u tepsiji, pa na pečenje isto kao i kiflice.

Kada su gotove, lepo razdvojimo kiflice i mašnice ako su se spojile, serviramo i uživamo u svežim slanim pecivima 🙂

Prijatno!