Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Slana torta sa šunkom

Odmah da se pohvalim – totalno sam loše procenila količinu. U stvari, što se sitosti tiče, bilo je taman dovoljno za nas četvoro, no, umesto torte – dobila sam polutku 🙂 U principu – parola, snadji se.

Torta je pomalo teška ako se jede topla, no mi baš nismo imali „vremena“ čekati. Parče koje je preživelo i završilo u frižideru na hladjenju – bilo je za svaku pohvalu. Dakle, preporuka služiti ohladjeno u frižideru.

Potrebno je:

5 jaja
40 gr putera
4 kašike brašna
½ kašikice soli
300 gr kisele pavlake
150 gr pečenice
70 gr šunke
50 gr sira (ja sam koristila trapist, pretpostavljam da bi feta bila odlična)
malo ulja

Umutimo puter, dodamo 4 žumanca, 4 kašike pavlake i so. Zatim dodamo brašno i ulupan sneg od 4 belanca. Pripremimo kalup u kojem ćemo peći, tako što malo nauljimo dno i stavimo papir za pečenje. Ja sam imala preveliku okruglu tepsiju, pa je moj poduhvat završio malo drugačije nego što treba. Dakle, neka manja tepsija, ne veća od 20×15 će za ovu količinu biti ok.

Koru stavimo da se peče na 200°C nekih 25 minuta. Ostavimo je da se malo prohladi, pa je presečemo po sredini i izmedju filujemo sa: naseckanom šunkom i pečenicom, preostalim jajetom i pavlakom. Vratimo da se zapeče još nekih 15 minuta. E…pošto sam ja dobila tanku koru, presekla sam je na pola, pa jednim polukrugom prekrila drugi i tako zapekla. Efekat je isti, no ne izgleda baš lepo 🙂 . Kada je gotovo, pospemo sirom. Kao što rekoh, može se jesti i toplo ali je još bolje hladno. Uz neku supicu, sasvim odličan ručak, kod nas je to bila Djuveč krem supa sa pavlakom.

Prijatno!