Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Slane princez krofne (Boba)

Priprema: 20 min
Pečenje: 20 min
Spremno za: 40 min

Slane princez krofne koje se uklapaju u principe hrono ishrane, takođe mogu poslužiti kao predjelo za razna slavlja. Pustite mašti na volju, punite ih i uživajte u zdravom i malo drugačijem  obroku.

Sastojci:

  • 1,5 dcl vode
  • 100 gr masti
  • 150 gr brašna
  • prstohvat soli
  • 5 jaja

Priprema:

1 U šerpicu stavim vodu, so i mast, sačekam da proključa voda. Smanjim temperaturu i po malo dodajem brašno, a sve vreme brzo mešam drvenom varjačom. Treba paziti na brašno da ne zagori, najbolja je šerpica sa debelim dnom. Kad se brašno  počne se odvajati od šerpice gotovo je.

2 Sklonim, ostavim da se samo malo prohladi, zatim dodajem jedno po jedno jaje. Svako jaje dugo mutim mikserom da se sasvim utopi, umuti u testo, tek onda dodajem drugo jaje. Na kraju testo mora biti glatko i sjajno.

3
Tako pripremljeno testo stavim u špric kesu ili sa dve male kašičice oblikujem male loptice, veličine oraha, ostavljam veći razmak jer prilikom pečenja puno narastu.

4 Rerna mora biti zagrejana na 250°C. Brzo ih ubacim u zagrejanu rernu, pečem na toj temperaturi desetak minuta, zatim smanjim na 200°C i pečem još dvadesetak minuta. Gotove su kad porumene odozgo. Moj savet ako prvi put pravite je da stavite u rernu manju tepsiju, da isprobate temperaturu i minutažu. Nikako ne otvarajte renu dok se potpuno ne ispeku.

5

Ohlađenim krofnicama isečete „kapicu „, vrh i punite po želji.

Za ovaj recept možete koristiti speltino, integralno pšenično brašno ili obično pšenično ako niste na režimu Hi.

Moj predlog je salata sa piletinom i bademima, recept možete naći na blogu Bobine hrono čarolije.