Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Slatko – kiseli umak sa ananasom

Iliti…malo kineskog šmeka. Za tu kuhinju sam, za sada, antitalenat. Sa druge strane, obožavam njihove kombinacije ukusa. Ali, čini mi se, moji ukućani baš ne dele to zadovoljstvo sa mnom.  Ovaj put sam sebično odlučila da udovoljim svojim čulima a njihova malo zapostavim, pa sam isprobala ovu klopicu. Što se mene tiče, umak je dobio peticu 🙂 Za početak, potrebno nam je:

1 mala konzerva ananasa
100 gr kečapa
sok od 1 limuna
1 kašika sirćeta
4 kašike smedjeg šećera
na vrh kašikice djumbira
2 dcl vode
2 kašike gustina

Ananas procedimo i stavimo sok u šerpu. Njega iseckamo na sitne parčiće. Razmutimo gustin u 4 – 5 kašika hladne vode, dodamo kečap. Sipamo u sok od ananasa, dodamo limun, sirće, šećer, djumbir, ostatak vode. Kuvamo dok se malo ne zgusne, što je nekih desetak minuta. Nakon toga dodamo ananas i još koji minut krčkamo zajedno. To bi bila otprilike sva mudrost. E sad, sam po sebi umak nije zanimljiv ako ga ne iskombinujemo na pravi način 🙂 .

Mi smo ga poslužili uz pirinač:

1 šolja pirinča
3 šolje vode
2 jajeta
1 ½ kašikica soli

Pirinač operemo pod hladnom vodom da bude providna. Stavimo ga u vodu sa 1 kašikicom soli da se do 2/3 skuva. Ostavimo poklopljen. 2 jajeta izmutimo sa ostatkom soli i ispečemo kao kajganu. Dodamo pirinač na jaja i još malo upržimo zajedno. Ovaj pirinač ima smisla po meni samo ako se služi uz neki umak a ovaj kiselo – slatki mu dodje odlična kombinacija 🙂

Da bi ručak bio kompletan, klopali smo i Štapiće od pilećeg belog mesa sa susamom

Kombinacija ovih jednostavnih jela je odlična, ali – nije za svačiji ukus. Tako da – ko voli, nek izvoli 🙂

Prijatnooo!!!