Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Slatko od čeri paradajza

Priprema: 20 min
Kuvanje/pečenje: 30 min
Spremno za: 50 min

Za recept ovog slatka zahvaljujem mojoj prijateljici Verici Nikolić, slatko je fantastičnog ukusa!

Sastojci:

  • 1,3 kg čeri paradajza
  • 1 kg šećera
  • 250 ml vode
  • 1 limun
  • 2 listića rozetle
  • 1 kesica vanilin šećer

Priprema:

Potrebno je da se kupi 1,3 kg čeri paradajza, jer kada se pripremi ostane 1 kg za kuvanje slatka (koliko je i potrebno).

1 U dublju posudu staviti vodu da provri. Svaki paradajz, čačkalicom, bocnuti 2-3 puta.
U provrelu vodu spuštati paradajz i posle jednog minuta vaditi, rešetkastom kašikom. Povući samo ljuspicu, vrlo lako se skida, i tako oljušteni paradajz stavljati u cediljku. Ponavljati postupak, dokle ima paradajza. Nemojte stavljati odjedanput mnogo paradajza u vrelu vodu, već samo po 6-7 komada.Prokuvani paradajz ostaviti da se ocedi, a za to vreme pripremiti sirup.

2 U šerpu staviti šećer, naliti vodu i staviti na šporet. Kuvati dok ne počnu da se pojavljuju krupni mehurići ili kada podignete kašiku sa sirupom, a on se oteže u vidu meda. Tada ubaciti paradajz i kuvati kao svako slatko.Meni se kuvalo malo više od pola sata, zato što i paradajz pusti vodu. Pri kraju kuvanja ubaciti limun isečen na tanke krugove, vanil šećer i listove rozetle.

3 Skuvano slatko skloniti sa šporeta, povezati mokrom krpom i ostaviti do sutradan. Narednog dana sipati u teglice i ostaviti sa ostalom zimnicom.

Probajte, slatko je fantastičnog ukusa. Preko noći se paradajz napuni sokom, pa imate utisak kao da su smokve, a ne paradajz.