Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Sos od višanja

Sos od višanja je nešto što, čini mi se, ili volite ili ne volite. Neko jednostavno ne voli slatko uz pečeno meso. Meni – ništa bolje nego ovaj sos preko fino pečenog vrata ili sličnog komada mesa.

[recipe title=“Sos od višanja“ servings=“4 osobe“ time=“30 minuta“ difficulty=“jako lako“ image=“/wp-content/uploads/2018/05/Sos-od-višanja-8112.jpg“ description=“Priprema sosa od višanja je izuzetno jednostavna, a evo kako se to kod nas u kući priprema…“]

[recipe-ingredients title=“Sastojci:“]

  • 500 gr smrznutih ili svežih višanja
  • oko 1/2 – 1 dcl vode
  • 10 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 6-9 kašika hladne vode[/recipe-ingredients]

[recipe-directions title=“Priprema:“]

1Smrznute višnje: ostavite ih u šerpici u kojoj ćete ih kuvati da se otope. Kada se otope i puste svoj sok, dolijte samo toliko vode da prekrije višnje. Stavite na ringlu uključenu na srednju jačinu da se kuvaju. Dodajte šećer. Kuvajte višnje 15-tak minuta.

Brašno razmutite postepeno dodavajući hladnu vodu i mešajući viljuškom, da se ne stvore grudvice. Treba da dobijete tečnu masu. Sipajte u kuvane višnje, takodje stalno mešajući viljuškom. Kuvajte još 2-3 minuta uz mešanje.

2 Sveže višnje: pospite ih šećerom i dodajte samo malo vode, recimo 1/2 dcl. Stavite na ringlu uključenu na srednju jačinu, pa ostavite da počnu da puštaju svoj sok. Kuvajte ih tako 20-tak minuta. U medjuvremenu, ako nema dovoljno tečnosti, dolijte, opet samo toliko da pokrije višnje.

Postupak sa brašnom je isti, razmutite ga u hladnoj vodi, viljuškom, da ne bude grudvica i sipajte stalno mešajući u višnje. Kuvajte tako još 2-3 minuta, mešajući.[/recipe-directions][/recipe]

I…to je to, čitava mudrost 😉 oko sosa od višanja…