Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Starinski smućkaj pa prolij brzi kolač

Smućkaj pa prolij su uvek rado prihvaćeni kolači u našoj familiji. Mi ih, eto, tako zovemo. Zašto? Pa zato što se smućkaju i proliju 😀 Sve se izmeša i stavi da se peče, to je to. A, pri tome, ti su kolači najčešće i veoma ukusni. Ovo je jedan sa papirića Kraljice Majke nam naše i često se pravi. Najbolje je to što se ne morate strogo držati recepta.

Ako nemate groždjice – nećete ih staviti. Ako nemate keksa, nećete ga staviti… Dakle, jabuke, orasi, groždjice, keks – to su proizvoljni sastojci čiju količinu možete korigovati u odnosu na ono što imate kući. Takodje, deo brašna možete smanjiti dodajući još malo keksa za istu količinu.  U principu, ovo je veoma fleksibilan kolač 🙂

Količina je za tepsiju veličine 25x40cm

SASTOJCI:

5 jaja
180 gr masti
400 gr šećera
5 uvrh punih kašika pekmeza od šljiva
18 kašika mlake vode
300 gr brašna
1 prašak za pecivo
100 gr mlevenog keksa
3 jabuka
100 gr groždjica
200 gr oraha

I JOŠ:

krisatal šećer za posipanje
mast za mazanje tepsije

PRIPREMA:

  1. Ako ćete stavljati suve groždjice u kolač, potopite ih u vrelu vodu. Očistite jabuke i narendajte ih. Naseckajte orase na srednje krupne komade. Izmešajte brašno sa praškom za pecivo.
  2. U većoj posudi, mikserom umutite jaja, šećer i mast. Dodajte pekmez od šljiva. Mutite dalje.
  3. Dodajte pola količine vode, umiksajte, pa dodajte brašno sa praškom za pecivo. Umiksajte. Dodajte ostatak vode, izmešajte pa onda dodajte i mleveni keks, orahe, groždjice i jabuke. Sve dobro izmešajte.
  4. Namažite tepsiju mašću, pa sipajte masu i poravnajte je. Pospite dobro kristal šećerom, da biste dobili finu koricu kada bude pečen kolač.
  5. Stavite da se peče na 200°C barem pola sata. Proverite tako što gurnete čačkalicu u sredinu kolača i izvučete – ako je suva – kolač je pečen, ako ne…produžite još malo pečenje.