Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Varivo od krompira

E pa…nemam sliku. Jurila sam juče sa ručkom i nije bilo vremena za slikanje. Ovo je verovatno jedan od prvih časova na kursu kuvanja, medjutim, ja sam sa toga izostala. Pa – eto sreće, naučila, najzad. Pa da podelim sa onima koji su takodje imali neopravdani izostanak.

Čini mi se (no…i ovo će biti recept) da sam očistila otprilike kilogram krompira za nas četvoro (2+2 – što bi reklo 2 velika, 2 mala člana familije). Rekle su mi koleginice da ne moram dinstati, ali ja ipak jesam (volim da se usmrdim ) upržila na providno 2 manje glavice luka sitno seckane i to na masti, otprilike 1 kašika.
Dodala sam krompir naseckan na kockice, nalila vode da prekrije krompir. U to sam dodala 1 ravnu kašikicu soli, 2-3 vegete i bibera po ukusu (mrzim kada neko ovako napiše) što je kod mene bilo oko trećina kafene kašikice. U to sam još švićnula 3 – 4  lista lorbera i ostavila da se kuva. Za to vreme sam pekla fašire, sa sitnom izmenom u njima, dodala sam pavlaku, po Dudinom savetu, a zaboravila luk…e da…i prezle nisam imala, pa sam uvaljala fašir u brašno…
Kada se krompir skuvao, dodala sam zapršku – na masti sam upržila 1 uvrh kašiku brašna, potom dodala 1 ravnu kašiku aleve (crvene mlevene) paprike, malo razredila sa začinjenom vodom u kojoj se kuvao krompir i umešala sve nazad u krompir da se malo još zgusne. E sad, zaboravila sam sirće a mislim da bi dobro došla jedna ravna kašika od toga. No…i ovako je bilo jako ukusno, jeftino i ništa nije ostalo.