Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Varivo od pirinča

Ovo je veoma jednostavan recept…ali, kao što rekosmo, tu smo zato da naučimo i najjednostavnije stvari, jer ono što jedan zna i lako mu je, ne mora da znači da zna i drugi. Dakle…i za početnike i za one koji to nisu…lagan recept za pripremu pirinča kao priloga uz šta već  volite 🙂

Pripremite:

1 šolju pirinča (recimo od 2 ½ dcl)
3 šolje vode
1 srednji crni luk
malo ulja, da pokrije dno šerpe
3 kašikice vegete
½ kašikice soli (ne mora, zavisi od vegete)
½ kašikice bibera
1 kašikica peršunovog lista
½ kašikice muskatnog oraščića
1 kašikica kari začina

Prvo operemo pirinač u cetki. Tačnije, prvo istrebimo ako ima nekih otpadaka, pa ga onda peremo, tako što držimo pirinač u cetki ispod hladnog mlaza vode, sve dotle, dok ne postane providna voda koja curi ispod pirinča. Tada pirinač ostavimo tako u cetki sa strane da se prosuši. Sipamo ulje u šerpu i na njemu izdinstamo crni luk koji smo na sitno iseckali. Kada je luk gotov, sipamo na njega prosušeni, oprani pirinač i dinstamo malo i njega. Ovo ne treba dugo da traje, dovoljno je 2 -3 minuta, da se svako zrno malo udinsta a sve zato da se ne bi kasnije, kada je kuvan pirinač, sva zrna slepila i raspadala. Ovako pripremljen pirinač ostaje lep, svako zrno nastavi svoju politiku da tera 🙂 .

Dakle, nakon što smo udinstali i pirinač na ulju, nalijemo vodom (3 puta količina pirinča), dodamo začine i ostavimo nekih 20 – tak minuta da se kuva. Nakon toga ga poklopimo i tako ostavimo još nekih 10 – tak minuta da nabubri.

Što se serviranja tiče – to je kod nas obično…paf šerpa na sto, kutlača u nju i grabi 🙂 Ovaj put sam samo pokušala…pa je slučajno i uspelo, da lepo serviram, tako što sam navadila pirinač u plastičnu modlu za puding, stavila tanjir na nju i preokrenula. Deluje stvarno dekorativno…a vama je na volju i maštu šta ćete uz to i na koji način dalje servirati.

Prijatno i nadamo se da je i ovaj jednostavan recept bio nekome koristan!