Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Zeleni mafini

Pošto smo u konstantnoj potrazi kako proizvesti spanać u obliku u kojem će ga naše mladje dete pojesti, evo jednog…čini mi se, uspešnog pokušaja. Tačnije, veoma uspešnog, pojeo je „čak“ tri mafina! Pri tome…dida nam je uspešno „uzgajio“ spanać u dvorištu, te se treba trošiti i trošiti. Ovo je početak te akcije 🙂

Ono što nam treba da bi ista uspela je:

½ kg spanaća
1 kašikica soli
250 gr feta sira
2 jajeta
1 šolja ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
1 šolja mleka

+ nije neophodno ali je korisno…silikonski kalup za mafine, mini kuglofe, zvezdice…što raznolikije, to bolje,  kako bi deci bilo privlačnije 🙂 pa čak i ako je zeleno!

šolja = 2 dcl

Spanać obarimo u provrloj vodi u koju smo dodali 1 kašikicu soli. Dovoljno je 5 – 6 minuta da omekša. Tada ga ocedimo i na dasci dobro…ali jako dobro…usitnimo velikim nožem.

          

Belanca umutimo mikserom i isti sklonimo, više nam ne treba. Dodamo žumanca, pažljivo mešajući. Nakon toga, izdrobljeni sir i ulje, takodje lagano mešajući. Sledeće je brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Sipamo iseckani spanać, ravnomerno ga pomešamo i sipamo mleko, takodje lagano mešajući.

          

Ako pečemo u običnim kalupima, namažemo ih uljem i malo pospemo brašnom. Ako imate silikonski kalup, vaš poduhvat je jednostavniji – samo punite kalupčiće masom i sigurni ste da mafini divno ispadaju iz istih.

Pečemo ih na 200°C oko 45 minuta, no…treba proveravati. Izgled…bolje rečeno boja…pomalo vara pa treba biti oprezan da ne ostanu presni a i da ne zagore.

Servirajte ih već po želji, ja sam ispekla pomfrit, pošto sam znala da tome deca neće odoleti a onda će, meni za ljubav, pojesti i „ono“ zeleno 🙂

Prijatno vam i zeleno bilo 😉