Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Zlatna nedeljna čorbica

Ovo je zlatna čorba onako kako je moja mama 🙂 pravi. Naravno…postoji sto načina 🙂 a ovo je jedan od njih i može da posluži kao osnova za nekoga ko nikada nije kuvao nedeljnu supicu.

Pripremiti (a ovo varira na pomenut 101 nači):

½ kg junećih rebara za supu
1 kg šargarepe
3 – 4 peršuna
1 srednji celer
zeleno od celera
može ljuta zelena paprika
može luk radi boje
3 – 4 kašikice vegete
1 kocka za supu
½ kašikice bibera
½ kašikice soli

Krećemo od povrća, koje dobro očistimo i operemo, isečemo ga na neke malo manje komade ali ne premale da se ne raspadnu u kuvanju. Meso takodje dobro operemo pod hladnom vodom. Stavimo povrće u veliki lonac (n.pr. od 5l), stavimo meso i nalijemo hladnu vodu. Poklopimo i ostavimo da provri.

NAPOMENA: ako ćemo stavljati ljutu papričicu, treba je već posle pola sata izvaditi, veoma pažljivo, kako ne bi pukla (kao nekima…n.pr. meni) i razlila svu svoju ljutinu u čorbicu.

Kada provri, smanjimo vatru na što slabije, tek toliko da se vidi da vri. Uzmemo neku malu, gustu cediljku i skidamo penu sa površine koja se stvorila od mesa. Skidamo sve dotle dok se pojavljuje a vatru ostavljamo do kraja kuvanja na što slabijem kako se supica ne bi zamutila. Kada skinemo svu penu, dodamo začine, zeleno od celera i ostavimo supicu nekih 3 satićka da se kuva.

Nakon proteklog vremena za kuvanje, skinemo čorbu sa vatre i uzmemo rupičastu kašiku, sa kojom ćemo vaditi povrće i meso iz supe. Povadimo povrće i meso, serviramo na tanjir pa ko voli, gricka tako, ko ne, secka u supicu.

Supu procedimo u drugu labošku, opet, na što gušću cediljku. Ostavimo da provri i pazimo da ne provri naglo i jako, jer će se isto zamutiti. Kada provri, ukuvamo testo po želji. Kod nas su to najčešće griz knedle:

2 jajeta
½ dcl vode
½ kašikice soli
griz (teško je reći koliko)

Jaje, voda i so se pomešaju. Griz ze dodaje malo – po malo, dok se ne dobije masa koja nije tvrda a nije ni rekta da jako curi sa kašike. Mala kašikica umoči se u supu i onda se po pola iste vadi od mase i spušta u supu. Ostavi se supa da sa knedlama još nekih 10 – 15 minuta tiho vre, dok se knedle ne skuvaju.

I…to bi bilo to, jednostavna, fina nedeljna supica za početnike kao što sam i ja 🙂 Prijatno!