Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Domaće lepinje sa ruzmarinom

Neki dan smo se uželeli ukusne, vruće lepinje iz pekare. No, ipak sa našim šmekom. Stali smo u pekaru, kupili hlebno testo, pa pripremili lepinje po dole navedenim uputstvima. Može i tako, što da ne. Treba pojednostaviti stvari kada je to potrebno. Ako radite tako, dobićete ukusne, rupičaste, dobro naduvane lepinje, hoću reći – nisam sigurna da su bez dodataka, a koji nisu kvasac 😀 Al da su ukusne, jesu! Mi nemamo ništa protiv.

No, ako imate volje, želje i malo vremena, pripremite sami lepinje i uživajte u mirisu koji će vam ispuniti kuću. Uz njih, malo putera i mleka – ništa više ne treba. Ali, ako imate inspiraciju, slobodno kombinujte, pa čak i sa eurokremom – nama se dopala ta slatko – slana kombinacija. Evogac, šta i kako 😉

Samo testo pripremljeno je po principu testa za picu, po Džejmi Oliveru, koje jedino praktikujem u zadnje vreme (sem kada udjemo u pekaru, pa kupimo, opet, hlebno testo…)

SASTOJCI ZA TESTO:

1 kg oštrog brašna T500
1 kašikica sitne morske soli
2 kesice suvog kvasca (Dr Oetker 2x7gr, ostali 2x10gr – svejedno je koja varijanta)
1 kašika šećera
4 kašike maslinovog ulja (ja koristim obično)
650 ml tople vode (oko 37°C)

I JOŠ:

izmrvljeni ruzmarin
oko 100 gr margarina*
krupna morska so za posipanje
brašno za posipanje

*margarin, naravno, možete zameniti puterom ili maslinovim uljem

PRIPREMA:

  1. Izmešajte toplu (ne pretoplu) vodu sa šećerom, umešajte u to kvasa, dodajte ulje i ostavite da kvasac zapeni.
  2. Brašno pomešajte sa solju i napravite udubljenje. U udubljenje sipajte vodu sa kvascem, pa špatulom ili viljuškom postepeno mešajte brašno sa vodom. Kada ste dobili „neku masu, pospite radnu površinu brašnom, izvadite na nju testo, pa i njega pospite brašnom. Mesite nekoliko minuta, dok ne dobijete glatko testo. Slobodno u procesu posipajte brašnom, ako vam se previše lepi za ruke.
  3. Pospite čistu posudu brašnom, stavite u nju testo, pospite testo brašnom, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplo da se udvostruči. Ako budete imali prilike, za još ukusnije lepinje, pripremite ih jedno veče pre nego što ćete ih peći. Kada ste ih umesili, pokrijte testo u posudi streč folijom, pa stavite u frižider do jutra. Tada ga premesite i ostavite još jednom da se udvostruči. Dalje pripremajte po istom uputstvu koje sledi.
  4. Testo premesite, pa podelite na 6 jednakih delova za 6 lepinja. Svaku malo oblikujte u lopticu, pa razvijte na brašnom posutoj podlozi, posipajući brašnom, na lepinje debljine oko 1 cm.
  5. U tepsiju stavite papir za pečenje, pospite ga brašnom (jednostavno – ima drugi ukus kada se na donjoj korici pri prečenju nalazi brašno). Slažite lepinje u tepsiju, ako može, ostavite malo razmaka, ako ne – i tako je dobro. U onu veliku tepsiju od lerne (rerne…jel…), staće vam 4, tako da ćete morati „angažovati“ još jednu tepsiju.
  6. Na lepinje naseckajte margarin. Pospite lepinje krupnom solju, pa zatim i ruzmarinom. Ostavite ih tako satićak vremena na toplom, da dobro narastu.
  7. Kada su narasle, stavite ih da se peku na 250°C, na što nižu poziciju, ne baš zadnju 🙂 Čuvajte ih da vam ne izgore, 10-tak, 15-tak minuta bi trebalo biti dovoljno da porumene.
  8. Izvadite ih i stavite na rešetku da se prohlade, što ja nisam uradila – jer nisam imala slobodnu rešetku 😀 Nemojte čekati da budu skroz hladne – servirajte ih i uživajte!

Recept za: Domaće lepinje sa ruzmarinom