Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Pileći bataci i karabataci iz rerne, sa krompirom, gljivama i suvim šljivama

Dosta sličan recept ovom, već sam objavila i to pod nazivom Čili piletina u medu i voću. E sad, što se osnovnih sastojaka tiče, isti su. Promenila sam začine, izbacila sam slatku pavlaku, možda malo drugačije pekla i dobila potpuno drugačiji ukus.

Pileći bataci i karabataci pripremljeni na ovaj način bili su veoma sočni, slatkasti… Krompir ne bude reš, ni hrskav, bude mekan, tako da se topi u ustima. Jabuka, naravno, izgubi svoj oblik i baš i ne izgleda nikako, ali daje super šmek. Gljive puste svoj sok… Sve odradi svoj deo zadatka i dobijemo odlično pripremljeno meso sa prilogom u isto vreme.

[recipe title=“Pileći bataci i karabataci iz rerne, sa krompirom, gljivama i suvim šljivama“ servings=“oko 4 osobe“ time=“2h 15min“ difficulty=“jednostavno“ image=“/wp-content/uploads/2018/04/Pileći-bataci-i-karabataci-7960.jpg“ description=“Jednostavno, sočno pileće meso u kombinaciji sa krompirićima, gljivama i voćem“][recipe-notes title=“Napomene:“]Količina svih osnovnih sastojaka je, naravno, veoma prilagodljiva. Malo je teže da vam navedem količinu začina u ovom receptu. Meso začinite tako da ravnomerno rasporedite začine po površini.[/recipe-notes] [recipe-ingredients title=“Sastojci:“]

  • 4-5 pilećih bataka
  • 4-5 pilećih karabataka
  • 1 kg očišćenog krompira
  • 200 gr suvih šljiva
  • 4-5 jabuka
  • 400 gr gljiva
  • 5-6 kašika ulja
  • so, biber (šareni), crvena paprika, majčina dušica, beli luk u granulama
  • 3 kašike meda

[/recipe-ingredients][recipe-directions title=“Priprema:“]

1 Ja uvek operem meso pod hladnom vodom. Tako da, uradite to 🙂 Meso posolite sa obe strane, utrljajte so u meso (kožicu ostavite, nemojte je skidati). Zatim meso pobiberite sa obe strane. Pospite meso crvenom paprikom sa obe strane, nju takodje utrljajte. Beli luk u granulama pospite po jednoj strani mesa, po drugoj pospite majčinu dušicu. Sve zajedno još malo utrljajte u meso.

2 Suve šljive potopite u vrelu vodu. Pripremite krompir, očistite ga i isecite na komade (možete kolutove, štapiće, kako god). Jabuku ogulite od kore, isecite na kriške. Ja i šampinjone ogulim (skinem nožem površinski sloj), vi možete i ne morate, ali ih dobro operite u svakom slučaju. Presecite ih na pola ili četvrtine. Ocedite šljive (nemojte ih stiskati, samo od viška vode).

3 Sipajte 3 kašike ulja u tepsiju, rasporedite krompir, gljive, jabuke i šljive. Preko svega složite batake i karabatake. Prelijte sa još 3 kašike ulja. Sipajte i med preko mesa i krompira. Pokrijte sve alufolijom, pa stavite na 1h u rernu ugrejanu na 200°C.

4 Nakon sat vremena pod alufolijom, meso i krompir (i sve ostalo) će se više kuvati, nego peći. Sada skinite alufoliju, okrenite meso i pecite tako nekih pola sata. Nakon tog vremena, opet okrenite meso i pecite dok ne porumeni, takodje još nekih pola sata. I to je to, meso, krompir i sve ostalo će biti spremno.

Možda sveukupno traje dugo, ali posla oko pripreme ovog ručka zaista nema mnogo. Pri tome, prilično je ukusno. Probajte, pa javite utiske :)[/recipe-directions][/recipe]