Reč – dve o podmazivanju tepsije

dana

Print Friendly, PDF & Email

U današnje vreme, sve je više rasprostranjena upotreba papira za pečenje u našim kuhinjama. Nekada to nije bilo tako (pa smo čak koristili i dnevnu štampu za oblaganje tepsija – što su posle naveli kao nepoželjno). Domaćice su pribegavale raznim trikovima kako im se piškote, peciva, kolači i ostalo…ne bi lepili za dno tepsije.

Šta ako ipak…i u današnje vreme…nemate papira u kuhinji ili vam istog nestane baš u nezgodno vreme (a to u suštini uvek tako bude…)?

Evo par saveta od naše autorke Marije Budisin:

  • Pleh možete podmazati margarinom ili puterom. Ja ga uvek malo zagrejem (lakše mi je na ringli, a može i u lerni). Sa tako ugrejanim margarinom ili puterom, dobrano podmažem pleh i dobro ga pobrašnavim. Nakon toga, stavim ga na hladno, u frižider, da se dobro stegne…tako ste sigurniji. Kažu starije žene (iz njihovog iskustva), da je pleh podmazan mašću i brašnom najsigurniji da se masa koja se tu peče ne zalepi.
  • Za posne varijante, moja je mama koristila slavsku sveću, od čistog voska. Prvo se zagreje pleh, pa se onda svećom prelazi preko celog dna i ivica pleha. Pleh se nakon toga malo rashladi pre stavljanja mase koju ćemo peći u isti.
  • Takodje, možete podmazati tepsiju (pleh) sa uljem i brašnom (ta nije isprobana kod mene).

Hvala dragoj Mariji na savetu, nadamo se da će biti koristan, ako ne onima koji su već sve naučili (a ima li takvih? 😉 ), onda onima koji su početnici ili to nisu a hoće da prihvate i nove – stare savete :).Ostavite odgovor

89,060FansLike
85FollowersFollow
3,204FollowersFollow
1,281FollowersFollow
1,304FollowersFollow
1,715SubscribersSubscribe

Sladjina pita od Nade ala Smućkaj pa Prolij sa jabukama i orasima

Za početak – nabaviti jednu šolju od nekih 2dcl ili malko jače za meru. Ja sam primenila jedan savet za mafine kada sam pravila ovaj kolač i čini mi se da ima efekta a to je da sve suve sastoje izmešamo odvojeno i sve mokre sastojeke odvojeno. Spajamo ih na kraju, sipajući mokre na suve, blago mešajući, ne dugo da se sve ne „smlati“ a sve to kako bi kolač bio što laganiji i pufnastiji 🙂 .