Kako napraviti domaći sok ili sirup od zove

Iliti kako su Majorovi i mladi Glamočani zajedničkim snagama spremili sok :)

Dok kuckam recept, zova polako prolazi, tu i tamo ima još lepih cvetova. Naravno, sledeće godine možda će baš ovaj recept nekome pomoći da pripremi sok.

Sok od zove, kažu ljudi, je zdrav. Naravno da vam neću ja pisati o tome. Tu je čika Gugl u to ime. Ja bih o drugim blagodetima zovinog cveta 🙂 Kako taj cvet meni lepo miriše, pa ne mogu vam opisati. Obožavam miris zove u dvorištu i dok god ne moram, ne dam da je vade napolje 🙂 Pa ružna…ružna, nebitno mi je…

Elem, od kada smo se najzad preselili u kuću (mangup je oduvek živeo u stanu, ja sam imala takvu avanturu od 2008-2014), planiramo praviti naš sok iliti sirup od zove.Kako napraviti domaći sok ili sirup od zoveU dvorištu kuće i zatekla nas je zova, tako da ne moramo obilaziti komšiluk i okolne ulice u potrazi za cvetovima. Sve nam je na dohvat ruke. Zamalo. Dida iliti TataMiMoj je malo više „skresao“ zovu na nižim granama, bila mu je ružna 🙂 I tako, sad su oni najlepši cvetovi super pticama za sokić. No, nešto ipak dohvatimo.

E sad, ono što nije za ptice, dva leta za redom, maznule su nam neke grozne crne bubice, vaši, šta li… I, taman dok se mi smislimo…stignu bube ili pljusak…koji navodno spere polen, pa ostanemo bez zove 🙁 Ove godine, bili smo brži. Čim su se pojavili i lepo rascvetali, bili su i ubrani. Taman za neku duplu-triplu dozu. 15-tak boca sirupa… Ako me pitate dokle će to trajati, nemojte, nadam se do leta…a leto, samo što nije 😀

Dakle, nalivamo se zovom…

Evo receptića, stari, mamin, i oduvek smo po tom receptu pravili sirup od zove. Jeste limuntus a ne limun, jeste da ide i konzervans, ali sokić je odličan i uživamo u njemu.

Za one koji ne vole da koriste konzervans ili jednostavno, ne mogu zbog alergija i slično, sirup sipajte u plastične boce, pa zamrznite. Izvadite sok jedan dan ranije iz zamrzivača, pa ga tako možete koristiti 7 dana.

Sastojci:

 • 30 većih, lepih i zdravih, cvetova zove
 • 6 limuntusa
 • 3 l vode
 • 2,5 kg šećera
 • 1 konzervans

I još će vam biti potrebno:

 • gaza
 • prazne boce
 • celofan
 • gumice
 • velike šerpe
 • levak
 • kutlača
 • cediljka

Cvetovi zove nikako se ne peru pre pravljenja soka 🙂 Čisto ako ste mislili da bi bilo dobro da budu oprani od prašine ili slično…

Priprema:

1 Za početak, ako nemate žbun zove u dvorištu kao neki 😉 onda podjite u obilazak, ponesite veliku kesu, džačić ili slično. Pokušajte naći neko zavučeno mesto gde nema mnogo prometa i izduvnih gasova, dakle, po mogućnosti, ne baš pored auto-puta 😀 Neki šumarak ili slično, bio bi zgodan. Naberite lepe, zdrave cvetove, a koji nisu naseljeni nikakvim gostima.

2 Kada se vratite kući iz pohoda, stavite jedan po jedan cvet u veliku posudu, još jednom gledajući da nema nekih slepih putnika na njima. Probrane cvetove pospite sa limuntusom i prelijte vodom. Sve promešajte, dobro potopite cvetove, pokrijte čistom krpom ili stolnjakom, pa ostavite 24 h da odstoji. Možete povremeno promešati i iskoristiti priliku da udahnete predivan miris zove…

3 Pripremite cediljku (iliti cetku…kako mi to kažemo). U nju stavite par puta presavijenu gazu. Zovu koja je odstojala potopljena 24 h, procedite preko gaze i cediljke u veliku šerpu. Dodajte šećer, dodajte i konzervans. Dobro izmešajte, dok se šećer ne rastopi u potpunosti.  Ako nećete koristiti konzervans, taj korak naravno preskočite.

E sad, ovo je deo kada možete odmah preći na sipanje u flaše ili se možete odlučiti da sačekate još jedan dan i povremeno mešate, kako bi se šećer što bolje otopio.

4 Da li u boce sipate isti dan ili sledeći, nebitno, dobro je i ovako i onako. Pripremite levak i kutlaču. Pripremite flaše, dobro ih operite. Nasecite celofan, tako da ćete ga duplo staviti na bocu. Pripremite gumice.

Sipajte sirup od zove u boce. Prekrijte bocu celofanom, duplo, pa dobro zategnite gumicu na bocu. Okrenite je više puta, da bolje drži (gumicu). Sokove odložite u špajc (iliti špajz-ostavu).

Razblažujte sirup po ukusu vodom (može i kiselom). Sok je jako ukusan ako ga pripremate sa ledom. Uživajte u odličnom osveženju uz sok od zove 🙂