Kuvajmo Blogovski – Recepti na lak način

Nedeljni ručak kada vam je potreban odmor

Priprema: 1h
Pečenje/Kuvanje: oko 3h
Spremno za: 4h

U prošlu nedelju, ispostavilo se da deca idu kod dede u goste i da smo na ručku samo MuzhMiMoj mangup i TataMiMoj (pošto nam je Kraljica Majka…preko bare, jel, u England 😉 kod SestreMiMoje). I tako, odmah mi je sinulo da neću mnogo komplikovati ručak, a da će ipak biti ukusan! Supica mora da bude i to je uvek zlatna čorbica, samo od drugačijeg mesa. Mesance i neki prilog…biće batačići, zabatnjačići i krompirići 🙂 . Uz to, neka jednostavna salata. Desert je usledio malo kasnije, popodne.

Da vam kažem ovako: stigoh ja ove nedelje i kafu popiti sa mangupom, a stigosmo i epizodu i po Huntersa pogledati (Hunters = jedna od serija koje trenutno pratimo, dok su nam ostalih 16 😉 na pauzama izmedju serijala). Takodje – stigoh završiti ručak na 1h iako sam ustala u 8.30 (što je za mene uspeh, iako je kod Kraljice Majke ručak u 12.30h). E da, što je najvažnije – uopšte se nisam umorila, a ni smorila 🙂

Pardon, najvažnije je da je ručak bio ukusan, prste da poližeš 😉 a čak nije bio ni mnogo skup. Pa da vidimo…šta je to bilo ovaj put?

P.S: Kraljica Majka se u sledeći ponedeljak vraća kući, te preuzima nedeljnu štafetnu palicu od moje malenkosti, Kokice 🙂 pa ću malo manje morati razmišljati na tu temu .)

Zlatna čorbica od pilećih ledja, šargarepe, celera i peršuna

Ovo je relativno standardna nedeljna čorbica u našoj kući, varira meso koje koristimo. Ako mislite da pileća ledja nisu dovoljna za supicu, varate se, bude veoma ukusna. Recept za ovu supicu možete pogledati OVDE, ali evo malo skraćenije varijante i u ovom nedeljnom predlogu.

Na šerpu od 5l:

Sastojci:

  • 2 komada manjih pilećih ledja sa vratom
  • 1 kg šargarepe
  • 1 veza peršuna sa lišćem
  • 1 manji celer sa lišćem
  • 1 crni luk
  • hladne vode da napuni šerpu
  • 3 – 4 kašikice domaće ili obične vegete
  • 15 – tak zrna bibera
  • 1 kašikica soli
  • rezanci

Priprema:

1 Povrće očistite, operite. Šargarepu možete prepoloviti, da ne bude jako velika. Ja koristim svo lišće od peršuna i celera i stavljam ga odmah. Lišće dobro operite. Pileća ledja takodje properite.

2 Stavite na dno šerpe meso, lišće od peršuna i celera, preko toga svo povrće. Nalijte vodom do vrha šerpe, ostavite samo nekih 1 cm od vrha. Stavite odmah i sve začine. Uključite na srednju temperaturu da provre, pa odmah smanjite na najnižu temperaturu, a na kojoj supa još uvek vre, kako ne bi bila mutna. Zaboravite na nju naredna 3 sata, samo proveravajte da li vre. Za to vreme, popijte kafu, pogledajte seriju, a u medjuvremenu samo stavite krompir i meso da se peku, pa se opet vratite odmaranju…

3 Nakon tog vremena (onih 3h), izvadite meso i povrće u posebnu činiju. Zelen bacite ili dajte nekoj životinjici da pojede 🙂 Supu procedite (ja koristim tri cediljke pošto ni jedna nije odgovarajuća, pa zajedno daju dobar rezultat 🙂 ), stavite da lagano vre i ukuvajte rezance. Koliko rezanaca? To već morate nadoći sami, na žalost. Ja stavim nekih 6-7 šaka, ali nikad nije isti rezultat…

Pileći bataci i zabatnjaci ispod krompira i suvih šljiva

Ako želite sočno pileće meso i krompir pun ukusa, ovo je jelo dobar izbor. Ne očekujte hrskave krompiriće, na ovaj način budu sočni, mekani.

Što se količine tiče, vrlo je prilagodljiva, ovo je količina za nas troje odraslih, sa time da supice uvek ostane i za sutradan. Krompir je, naravno, nestao…

Sastojci:

  • 3 para pilećih batkova i zabatnjaka
  • 2 kg krompira
  • 15 – tak suvih šljiva
  • vegeta, so, ulje

Priprema:

1
Operite meso, ostavite da se malo prosuši. Posolite meso sa svih strana i utrljajte vegetu sa svih strana.

2
Krompir očistite, operite, pa isecite na dugačke komade. Posolite krompir i malo ga poprskajte uljem, pa sve zajedno izmešajte.

3 Pekač nauljite, samo baš da podmažete dno. Složite meso na dno pekača, pa preko mesa rasporedite krompir i suve šljive. Poklopite, pa stavite na 200°C da se krčka – peče, nekih sat vremena.

4 Nakon tog vremena, izvadite pekač, pa meso izvucite ispod krompira i stavite ga odozgo, te vratite u lernu otklopljeno dok meso ne porumeni. Tada izvadite meso u činiju, a krompir ostavite još malo, a temperaturu pojačajte na 250°C i ako može varijanta da gornji grejač više peče, kako bi vam malo boje dobili i krompiri. Izvadite krompir u činiju sa mesom.

Zelena salata

Veoma jednostavna za pripremu, pogotovo ova kombinacija, a ukusno je. Preliv pripremite dok čekate da vam provre supica sa rezancima.

Sastojci:

  • 1 glavica lepe zelene salate (naša baš i nije bila jako lepa)
  • 1 dcl vode
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

1
Zelenu salatu očistite. Otkidajte list po list, sa time da, kako napredujete, odsecate od dole od korena. Ako volite, možete malo iscepkati na manju parčad ili ih ostavite cele.

2 U vodi dobro razmutite šećer, so i sirće, tako da bude potpuno providni. Preliv sipajte preko salate 5 minuta pre nego što ćete sesti da ručate, da vam listovi ne omekane jako pre jela. N.pr. prelijte ih pre serviranja stola, a kada to završite, ocedite salatu i prebacite u činiju.

Za desert – Starinski kolač sa makom i bananama

Ovo je jedan od onih, smućkaj pa prolij kolača. Jedino zahtevno u njemu je sačekati da se ohladi, kako bi se premazala glazura i mogao početi jesti. Recept za ovaj kolač sam pre neki dan objavila, pa ga možete pogledati OVDE.

Recept za: Nedeljni ručak kada vam je potreban odmor