Napravite sami bademovo mleko

Sponzorisani post by Delimano - Nutribullet

Natapanje: preko noći
Priprema: 10 min
Ekstrahovanje: 2×1 min

Sve su češće situacije da, iz raznih razloga, tražimo zamenu za kravlje mleko, koje je u našoj upotrebi najrasprostranjenije. Bademovo mleko je jedno od tih zamena. Kada ga kupite u prodavnici, cena je poprilična. No, neću reći ni da je domaće bademovo mleko mnogo jeftinije, ali je ukusno i znate tačno šta ste stavili u njega. Dakle, nema nikakvih dodataka za produžavanje roka trajanja i slično…

Za pripremu bademovog mleka kod kuće, ne treba vam niti mnogo sastojaka, niti mnogo vremena. Najduže je potapanje badema, ali to obavite uveče za ujutro, ili ujutro za popodne 🙂

IMG_4000Domaće bademovo mleko je još jedan divan napitak koji pripremamo uz pomoć Nutribulleta, odličnog za razne namene, pa i ovu 🙂 Mi ga u našoj kući pripremamo zahvaljujući Delimanu, sa čijom ekipom veoma lepo saradjujemo 🙂 Nutribullet je postao zaista veoma bitan član u našoj kuhinji i svakim danom sve više napreduje 😉 (ili, bolje rečeno, mi napredujemo u upoznavanju svih njegovih mogućnosti…).

Od 10.08.2016 – 11.09.2016. Delimano ima akciju uštede pri kupovini Nutribulleta

500x90-banner-recept-7-nutri-akcijaPar saveta pre recepta:

Količina za: oko 1 l domaćeg mleka od badema.
Pravi se na dva puta u većem poklopcu od Nutribulleta.
Iskoristite ga u roku od 3 – 4 dana i za to vreme čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj tegli.
Pre korišćenja, promućkati teglu, pošto se od stajanja izdvoji badem na dno.

Sastojci:

150 gr sirovog badema
1/2 kašičice soli
1/2 l filterisane vode za potapanje badema

Sutradan:

1 l filterisane vode za pravljenje mleka
4 datulje
1 kašika vanila ekstrakta

IMG_3999Priprema:

1
Sirove bademe potopite uveče u 1/2 l filterisane hladne vode i dodajte 1/2 kašičice soli. Promešajte.

Sutradan isperite bademe pod hladnom vodom. Bademi će se preko noći udvostručiti, jer će se napiti vode i nabubriće. One bademe za koje vidite da će ljuska lako da sidje, očistite, ostale i ne morate. Ovo nije neophodno uraditi.

U veću čašu od Nutribulleta stavite pola količine badema, nalijte sa pola količine pripremljene vode za pravljenje mleka, dodajte 2 datulje i pola pripremljene količine vanila ekstrakta.

4
Zatvorite veću čašu od Nutribulleta sa krstatstim sečivom, zategnite, pa stavite da se ekstrahuje oko 1 minut. Sačekajte da se zaustavi, pa skinite.

5
Pripremite dublju posudu, stavite na nju cediljku, a preko nje gazu ili trouglastu maramu iz prve pomoći. Sipajte dobijenu masu preko gaze.

6
Ponovite postupak sa ostatkom materijala. Neće vam sve lako proći kroz gazu, pa malo promešajte kašikom.

Nakon toga, sakupite gazu u paketić, pa pritiskajte da se masa što bolje ocedi. Kada ste je potpuno ocedili, sipajte mleko u boce za koje imate poklopac. Dobro ih zatvorite, pa stavite u frižider da se domaće mleko od badema dobro ohladi. Trebalo bi da izdrži u frižideru oko 3-4 dana. Pre upotrebe, uvek ga promućkati, pošto se zna malo staložiti.

Od mase koja je ostala nakon cedjenja, možete pripremiti mafine ili neki drugi kolač. Mleko od badema ili bademovo mleko, možete odlično iskoristiti u raznim smuti napicima. No, sa druge strane, ovako pripremljeno mleko možete sasvim slobodno i piti, bez dodatnih priprema. Prijatno!

Comments are closed.