Gibanica sa sirom i mesom na gužvani način iliti gužvara

Sponzorisani post by Delimano - Stone Legend plitka šerpa

Priprema: 30 min
Pečenje: 45 min
Spremno za: 1 h 15 min

Da li je ovo gibanica ili gužvara, nije baš i neko pitanje. Za mene su to nebitni detalji. Ono što je najvažnije jeste to – da je zaista jako ukusna i nije teška za stomak. Stvarno. Al’ stvarno 😉 Mi joj vičemo gužvara jer je zgužvana 😀 (vaoooo, niste mogli ni pomisliti zašto! 😉 ) A da li je i ostali svet tako viče – e to ne znam i „da prostite“ baš me mnogo i ne dira 🙂 Ja sam je ovaj put pripremila u ovakvoj kombinaciji, činilo mi se da će biti baš dobra i, tako je i bilo. Baš nam se dopala. E da,…stvarno…al’ najozbiljnije 😉 Isprobajte je i vi, pa vidite kako ćete da je vičete, ali sigurno je da ćete želeti da je zovete 🙂

720x90-banner-stone-legend

Sastojci:

 • 1 glavica crnog luka
 • 1 kašika ulja
 • 300 gr mlevenog svinjskog mesa
 • 1 dcl vode
 • 300 gr mladog (podlivenog) sira
 • 300 gr svežeg sira (ostavite 1 kašiku sa strane)
 • 5 jaja
 • 1 – 2 kašičice soli (zavisi od sira)
 • mleveni šareni biber
 • 1,5 dcl piva (alternativa – kisela voda)
 • ½ kg tankih kora za pitu (uobičajenih, ali da nisu jako debele)

IMG_4411Za pripremu ove gužvare bismo vam preporučili da koristite Stone Legend plitku šerpu. Za to imamo nekoliko razloga 🙂 Evo par:

 • veličina je taman kolika odgovara ovoj meri i pripremi gibanice – 28 cm dno
 • možete pripremiti fil i samu gibanicu u istoj šerpi
 • nakon pripreme mesa, dno šerpe će vam ostati čisto
 • gibanicu pripremate bez da uopšte imate potrebe prati šerpu posle pripreme mesa, samo nastavite u nju slagati testo i fil
 • nakon što je pečena gibanica, samo je prevrnete na tanjir – šerpa opet ostaje čista a gibanica ispada kao podmazana, a nije 😉 Malo tople vode rešava celu stvar oko pranja.

IMG_4424Ne znam šta vi mislite o tome, ali meni je to taman dovoljno razloga da je postala jedan od omiljenih sudova u našoj kuhinji. Mislim da na videu u sve to možete da se uverite 🙂 Nisam ja od onih koji vam prodaju prazne priče 😉

Sponzorisani recept by Delimano – Stone Legend plitka šerpa

720x90-banner-stone-legendISKORISTITE AKCIJU, TRAJE DO 31.08.2016. GODINE

AKCIJA JE ISTEKLA!

Priprema:

1 U Stone Legend šerpi na vrlo malo (a može ni toliko) ulja blago prodinstajte crni luk. Dodajte tome mleveno meso, malo ga „razbijte“, podlijte sa vodom i promešajte. Ostavite da se dinsta nekih 15 – tak minuta. Sklonite sa ringle.

2 Dok se meso dinsta, pripremite fil. Obe vrste sira zajedno izdrobite viljuškom. Ako sir nije jako slan, posolite. Razdvojite žumanca od belanaca. Dodajte žumanca u sir. Dodajte pripremljeno meso. Videćete kako vam ostaje lepa, čista šerpa. Ostavite je blizu, trebaće vam. Ulupajte belanca sa prstohvatom soli, pa ih postepeno, lagano mešajući (ne mikserom!) dodajte u fil od sira. Konačno, od pripremljenog piva dodajte ½ dcl u fil.

3 U Stone Legend plitku šerpu stavite na dno dve kore, postavite ih unakrsno. Jednu celu koru ostavite sa strane, za kraj. Preostale kore cepkajte, pa umačite u fil. Zgužvajte ih, u isto vreme zahvatajući malo fila. Slažite preko kora koje ste postavili na dno šerpe. Zgužvane kore sa filom nemojte previše gusto slagati.

4 Kada ste popunili prvi red, malo utapkajte vrhovima prstiju, pa poslažite jedan red praznih kora. Opet, ne previše stisnuto. Prelijte preostalim pivom. Nastavite dalje sa redom gužvanih kora pomešanih sa filom, dok sve ne utrošite. Nemojte zaboraviti da ne slažete previše gusto.

5IMG_4418Kada ste sve istrošili, zavrnite prema unutra krajeve koji vire sa strane. Uzmite koru koju ste ostavili za kraj, pa je stavite odozgo. Ušuškajte je pod gužvaru. Premažite odozgo kašikom sira koji ste ostavili sa strane. Gužvara je spremna za pečenje.

6 Stavite gužvaru da se peče na 200°C oko 45 minuta, ali proveravajte. Ako porumeni pre toga, pokrijte je odozgo papirom za pečenje, pa ostavite još malo da se peče.

7 Kada je gužvara pečena, prekrijte šerpu velikim plitkim tanjirom, pa je prevrnite. Videćete kako će lepo ispasti. Nakon toga, uzmite još jedan veliki tanjir, pa je opet prevrnite, da je vratite tako da ono što treba da bude odozgo i ostane odozgo 😉 Isecite i servirajte uz kiselo mleko, pavlaku ili jogurt. Prijatno!

P.S: ovu gužvanu gibanicu možete napraviti samo sa sirom, naravno. Zamenite meso sa tolikom (300 gr) ili malo većom količinom mladog i svežeg sira (50:50).