Kako se prave domaći rezanci za početnike

Iliti domaća testenina pripremljena uz pomoć mašine za rezance

dana

Print Friendly, PDF & Email

Na samom početku da vas obavestim – i ja sam početnik. Pa, ako mogu ja, možete i vi, sigurno! U suštini, priprema domaćeg testa (barem na ovaj način) je veoma jednostavna i čak ne oduzima mnogo vremena. Potrebno vam je samo brašno, jaje i prstohvat soli 🙂

Za ovu namenu, nabavite mašinicu za izradu testa. Videćete je na slikama u receptu. Bez nje, odustajem od tvrdnje da je priprema domaćih rezanaca jednostavna, jer će iziskivati od vas mnogo fizičkog rada u vidu oklagijanja, a to baš ne želite sebi da priredite.

Sem mašinice, kako bi vam proces bio još lakši, dobro će vam doći čoper ili blender. Da, dobro ste pročitali. Ne mikser, a pravimo testo. Ako nemate, poslužiće i viljuška.

Ja nisam imala tu sreću da pripremu domaćih rezanaca učim od bake, pošto je rano otišla od nas. Sa druge strane, pak, Kraljici Majki to već ne pada na pamet da pravi (a pravi svašta nešto 😉 ). Ostade mi – Džejmi 😉 Dakle, ovo je recept po njegovim, veoma jednostavnim instrukcijama, zahvaljujući kojima ja veoma često pripremam domaće rezance.

Takodje, da mi nije seka Dijane, koja je isčeprkala 🙂 staru mašinicu za testo, a koja je bila od njene mame, slabo bismo se mi danas družili na ovu temu…

Trebaće vam za pripremu rezanaca za 2 osobe:

  • 2 veća jajeta (barem 50 gr komad – da, možete izmeriti jaje, zašto da ne…)
  • 200 gr brašna (ja koristim oštro, tip 500, Sentella)
  • prstohvat soli

Dakle, na jedno veće jaje – 100 gr brašna i prstohvat soli (to ne može baš prepoloviti 😉 )

Napominjem da sam ja pripremala količinu od 8 jaja, za nas šestoro + ko navrati 🙂

Par reči o mašinici

Mašina za razvijanje testa ima jedan kružić sa strane, sa brojevima od 1-6. Ti brojevi označavaju debljinu na koju se testo razvija. 1 – najdeblje, 6 – najtanje. Kreće se uvek od 1, pa ide ka tanjem. Nema šanse odmah na tanko 🙂 Takodje, možda imate samo jedan valjak, ravan, a možda imate i onaj „reljefast“. E prvim razvijate testo na željenu debljinu, reljefastim sečete rezance. Možda još imate valjak i za rezance za supu (to već nisam pravila, pa ću dalje da ćutim…).

Priprema testa:

Dakle, rekoh da će vam dobro doći čoper ili blender. Stavite recimo 2 jajeta u čoper, 200 gr brašna i prstohvat soli. Uključite ga i držite tako dok ne dobijete mrvičastu, do negde sjedinjenu masu. Prebacite na radnu ploču i sa par pokreta ruke, umesite u glatko testo. To je to, gotovo testo. Upakujte ga u kesu ili streč foliju, pa ostavite pola sata u frižider da odstoji.

Razvijanje testa:

Pričvrstite dobro mašinu za podlogu na kojoj ćete razvijati testo. Stavite širinu za razvijanje na podeok 1. Stavite čist stolnjak, pospite ga brašnom i na njega ćete razvijati testo.

Izvadite testo iz frižidera. Pospite ga dobro brašnom i progurajte kroz valjak na podeoku 1 kako god znate i umete. Da, moguće je da ćete dobiti čak komade testa, a moguće je i da izadje kako – tako, ujedno.

Sada testo presavijte na pola, ili pokupite komade i poslažite kao da ste ga presavili na pola, malo stisnite, pa ponovo kroz 1-icu valjak. Presavijte, pa ponovo… Ponavljajte postupak barem 4 puta, tj. dok ne dobijete glatko testo. Sada ga nemojte presaviti, nego propustite još jednom kroz 1-icu.

Prebacite valjak na 2-ku podeok. Provucite testo 2 puta na toj debljini. Zatim prebacite na 3-ku podeok…pa opet provucite 2 puta i na toj debljini. Moguće je da ćete sada već imati poduže parče testa, pa ga slobodno presecite na pola.

Po potrebi, jufke testa posipajte brašnom ako osetite da će se početi lepiti za mašinicu.

Prebacite valjak na 4-ku podeok. Provucite testo 2 puta… I za kraj, to će biti sasvim lepo, tanko testo, prebacite na 5-ticu podeok i 2 puta provucite testo.

Nakon toga, prebacite ručicu za razvijanje na reljefasti valjak za debele rezance. Pospite jufku sa obe strane brašnom, pa provucite testo i kroz taj valjak, prihvatajući rezance odozdo. Složite ih, po želji isecite na kraće, a možete ostaviti i dugačke, kako god vam se više dopada.

Vi možete, takodje, ostaviti i deblje rezance, n.pr. da završite sa 4-kom, u zavisnosti koju ćete vrstu testa pripremati. Ako ćete testo sa krompirom, to bi bila prigodnija debljina. Ja sam pripremala umak ili ragu od mlevenog mesa i svežeg paradajza i želela sam tanje, dugačko testo.

Ako biste da pripremite rezance unapred, pa da ih sušite, nisam vam baš korisna. Ja to ne radim, jer imamo mačka u kući i nisam sigurna šta bi se desilo kada bih prostrla rezance svuda po kući da se suše. Nešto mislim… ne bi to na dobro izašlo, pa ne isprobavam.

Kuvanje testa:

Testeninu kuvajte u što više vode. Na 500 gr testenine, dobro bi bilo 5 l vode. Testo stavite u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i koju kap ulja. Ja uvek dodam ulje, ali da, razumem da apsolutno može i bez toga. Navika. Ovako pripremljeno testo kuva se možda čitavih 5 minuta. Nakon toga, ocedite ga i to je to. Prelijte pripremljenim prelivom i servirajte.

Dakle, nikakva mudrost, samo pratite ove korake… Deluje možda mnogo, ali u suštini, dok vam provrije voda, možete i razviti testo.

Nadam se da sam vam uspela jednostavno objasniti kako se priprema domaća testenina. Ako imate bilo kakvih nejasnoća, slobodno pitajte u komentaru. Ako znam, rado ću vam pomoći, ako ne, unapred se izvinjavam…

Ako vam nije dovoljno slikovito objašnjeno, evo kako to radi Džejmi, dovoljno je da gledate, nema veze da li razumete šta priča…Kokica
Kokicahttps://www.subotica.in.rs/
...iliti Sanja Major, autorka ponekog zanimljivog recepta. Rame uz rame sa mangupom - administrator sajta Kuvajmo B(l)ogovski. Mangupova smaračica žena. Veći deo dana u društvu sa ciframa (u prevodu knjigovodja), a uvek...i na prvom mestu - mama dva dečaka, tačnije momka 🙂

2 KOMENTARA

Comments are closed.

88,946FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
4,172FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe