Domaće testo za lazanju – ne zato što je jeftinije, nego zato što je gušt 😉 Eto, baš zato. Jeste, ima po prodavnicama raznih vrsta. I da, možete se odlučiti za koju god hoćete varijatnu. Ali, eto, zašto ne biste ponekad pokazali da znate i možete, a posle, uživali i u ukusu potpuno domaćih lazanja, kao i činjenici da ste baš vi glavni i odgovorni krivac 😉 ?

Ako smislite da to želite, evo uputstva kako 🙂

Po ovom receptu ja dobijem 12 listova testa za lazanje, što je baš toliko koliko mi je potrebno za lazanju koju pripremam u pekaču dimenzija (unutrašnjih) 30×20 cm.

Dimenzije listova koje ja pripremam su 20×10 cm.Domaće testo za lazanju

Sastojci:

  • 400 gr oštrog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 3 jajeta
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 – 3 kašike hladne vode, samo po potrebi

Napomena: ako imate mašinicu za razvijanje testenine, slobodno se poslužite njom, ne morate ručno razvijati. Ovo je objašnjenje za sve koji nemaju tu mašinicu.

Priprema:

1 Pripremite sebi šablon po kojem ćete oblikovati listove lazanje. Ovo je korisno, praktično i baš vam pojednostavljuje proces, jer tačno i lako možete iseći testo. Izmerite dimenzije vašeg pekača (naravno, unutrašnje), pa dužinu podelite n.pr. na tri dela, to će vam biti širina lista za lazanje. Širina pekača će biti dužina vašeg lista lazanje.

N.pr. kako sam gore navela, moj pekač je dužine 30 cm, a širine 20 cm. Dužina mojih listova je tih 20 cm, a širina je 10 cm, što je trećina dužine. Malo jednostavne matematike 😀

2 Brašno prosejte u posudu u kojoj ćete umešati testo. Napravite udubljenje u sredini, pa lupite jaja u nju. Dodajte na jaja so i maslinovo ulje. Malo viljuškom promešajte jaja sa uljem i solju, pa počnite, takodje viljuškom, dodavati brašno u jaja i tako dok sve ne pokupite i dobijete lepu 🙂 mrvičastu masu.

3 Kada ste donekle sjedinili sastojke, predjite na mešenje. Možete prebaciti testo (iako mrvičasto) na radnu ploču, pa mesite dok ne postane glatko testo. Ako je potrebno, možete u tom procesu dodati po jednu kašiku hladne vode, tek toliko da se bolje sjedini. Ovo ne treba da bude meko testo.

4 Kada ste umesili testo, stavite ga u kesu, pa ostavite da odstoji 30-tak minuta. Nakon tog vremena, podelite testo na 6 jednakih delova. Od svakog dela dobićete 2 lista testa za lazanju veličine 20×10 cm (vi naravno dimenziju prilagodite svojim potrebama), što će vam dati ukupno 12 komada.

5 Svako parče razvijte u što tanji pravougaonik (ili što bliže pravougaoniku). Treba da bude barem dimenzija 20×30 cm, kako biste dobili 2 lista od svakog parčeta. Dok razvijate, pospite brašnom ispod i odozgo po potrebi.

Testo razvijajte tako da ga stalno okrećete za 90 stepeni, pa ponovo razvijete, pa okrenete, pa razvijete. Onda ga obrnite, pa sa donjom stranom sada gore, opet razvijajte, stalno okrećući za 90 stepeni… do potrebne „tankoće“ 🙂

Kada ste razvili testo, uzmite šablon, pa po njemu isecite 2 lista lazanje i odložite ih sa strane, jedno do drugog da se suše.

Ponovite proces sa preostalih 5 parčadi testa.

Ako testo nećete isti dan koristiti

6 Kada ste sve razvili i isekli, ostavite testo da se osuši sa gornje strane, pa ga okrenite i osušite i sa druge strane. Potpuno osušeno testo ostavite u neku kutiju par dana, dok ne budete pripremali lazanju.

Ako ćete isti dan pripremati lazanju

7 Napunite veliku šerpu vodom i stavite da provre. Kada je provrla, ubacite nekoliko listova testa za lazanju i kuvajte 2-3 minuta. Pripremite vlažne i čiste 🙂 , dobro ocedjene krpe, pa ih raširite na radnoj ploči. Obarene listove lazanje slažite na vlažnu krpu da se ocede, pa ih posle okrenite da se i sa druge strane ocede. Tada su spremne za redaljku u pekač 🙂 Ponovite proces sa svim listovima.

I, tada ste spremni za vaš omiljeni recept za lazanje, ovaj put sa domaćim korama. Uskoro ću podeliti sa vama i naš recept, koji sam pripremala po sakupljenim uputstvima sa neta (a od, navodno, italijanskih baka 😉 , a koja su mi se činila kao dobitna kombinacija. Nisam se prevarila i ako neću tako, onda neću ni praviti lazanju 😉 Ali…o tom, po tom 🙂 Malo nas je udarila po džepu, ali ne žalim, vredelo je svako hiljadu 😉 (nije baš toliko, dobrim jeftinije je bilo nego da nas 6-oro odemo u restoran na istu, a koja još uvek ne bi bila tako dobra 🙂 ). Što bi rekla Kraljica Majka… nije zato što sam je ja pravila… 😉

2 KOMENTARA

Comments are closed.