Što se nas tiče, najčešće ne stižemo kući sa posla pre 17h. E sad, pošto sam ja, na žalost, od onih nazovi domaćica, a koje su lenje da pripreme ručak 2 dana unapred, posle 17h tek kreće akcija kuvanja ručka, koji uglavnom bude večera.

Za dane kada želimo da ručak bude nešto bliže ručku, a ne večeri, ovako pripremljen pirinač ima sasvim dobru prodju. Ukusan je, gotov je za nekih pola sata. Pripreme pre kuvanja mnogo baš i nema.

Dakle, ovo je vrlo NEzahtevno jelo od malo sastojaka, a daje odličan rezultat 🙂

stonetiganjiRučak je pripremljen u Stone Legend tiganjimafirme Delimano, a koji su se još jednom pokazali kao odlični drugari u kuhinji 🙂 Ono što me najviše oduševljava, jeste da, nakon pečenja jaja, nemate problem kako oprati tiganj (ili sam ja imala baš nikakve pre ovih…). Topla voda, mekani deo sundjera, malo deterdženta i…lagani prelaz rukom – gotovo, čist tiganj 🙂

Količina je za 4 porcije. Možete smanjiti dozu pirinča za manju porciju, plus koje jaje manje.

przeni-pirinac_18Sastojci:

  • 300 ml pirinča (malo soli za vodu u kojoj se kuva)
  • 1/2 kg smrznutog kineskog mixa (po želji izabrati drugu kombinaciju)
  • 5 jaja + 2 prstohvata soli i 1/4 kašičice belog bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice belog bibera
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike

stonetiganjiprzeni-pirinac_7Priprema:

1 Prvo stavite pirinač da se kuva. Dobro isperite pirinač pre kuvanja u hladnoj vodi. Napunite šerpu sa dosta vode. Ne treba da vam se ukuva sva voda u pirinač, nego kao testo što biste skuvali. Vodu posolite.
Kuvajte pirinač nekih 15-ak do 20 minuta, ali ga probajte u hodu, da ne bude presan a i da se ne raskuva.

2 Dok se pirinač kuva, sipajte smrznuto povrće u veći tiganj i pržite ga na laganoj temperaturi. Povremeno promešajte. Kada je povrće potpuno otopljeno i kada je voda isparila, dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, pa nastavite da pržite povrće dok potpuno ne omekša. Pred kraj, dodajte so, biber i mlevenu crvenu papriku. Odložite povrće sa strane u tiganju.

3

U medjuvremenu, pirinač je verovatno pri kraju, pa ga ocedite i ponovo isperite hladnom vodom, da zaustavite proces kuvanja. Ostavite ga sa strane.

4 Pripremite jaja. Ulupajte jaja viljuškom, dodajte 2 prstohvata soli i 1/4 kašičice belog bibera. Promešajte.
Sipajte 1 kašiku maslinovog ulja u manji tiganj i uključite da se greje na srednjoj jačini temperature. Kada je spremno, ne prevruće, ulijte jaja. Ispecite ih dosta često mešajući, kako biste dobili kajganu. Kada je gotovo, odložite sa strane.

5 Na povrće dodajte pirinač, promešajte, pa vratite da se sve zajedno proprži još nekih 5 minuta. Nakon toga, umešajte i jaja u pirinač i povrće, pa još nekih minut sve zajedno pržite. Nakon toga, sklonite sa ringle i vaš ručak je spreman. Prijatno i uživajte u preostalom slobodnom vremenu, a koje ste uštedeli pripremom ovog ručka na brzaka 🙂