Ako nas pitate, krompira nikad dosta. 1 kg nije ni za početi. A od ovih krompirića, e od njih tek nikada dosta. N.pr. zato što su zarazno ukusni, veoma hrskavi. Onda zato što vam ne treba litar ulja da biste ih ispekli. Tek malo, da prelijete da ne budu suvi dok se peku. I još zato što se lako i brzo pripremaju.

U pripremi mi je pomogao, zapravo – isekao krompiriće za mene – Spiralizer, sjajan proizvod firme Delimano. Ovo je samo jedan od mnogo načina da ga iskoristite, ograničeni ste isključivo svojom maštom 🙂

Sastojci:

  • lep krompir
  • so
  • biber
  • mlevena crvena paprika
  • maslinovo ulje

Spiralizer

Priprema:

1IMG_3882Uključite rernu da se ugreje na 200°C.
Krompir oljuštite i odsecite mu malo od vrha, da biste dobili ravnu površinu, kako bi krompir lepo „legao“ na nož od Spiralizera.

2 Pričvrstite Spiralizer za podlogu, stavite deblju spiralnu oštricu za pripremu rezanaca. Stavite krompir na nož, pa ga učvrstite bodljicama i napravite rezance od pripremljenih krompira. IMG_3894Ako ćete praviti veću količinu, nemojte sve odmah spiralizovati. Bolje sačekajte da se prva tura krompirića ispeče 🙂 pa pred kraj spiralizujte ostatak (za to vam treba koji minut, pa nije problem sačekati).

3 U tepsiju stavite papir za pečenje. Rezanci će biti dugački, a za jelo će vam biti zgodnije ako ih malo skratite, tu i tamo. Tako isečene na malo kraće rezance, krompire prebacite u tepsiju. Neka bude količina takva, da krompir ne bude gusto poslagan, kako bi se mogao lepo, hrskavo ispeći, a ne skuvati jedan ispod drugog.

4IMG_3899U tepsiji, prelijte rezance od krompira sa malo maslinovog ulja. Krompir ne treba da stoji u ulju, samo da se malo naulji, da ne bude suv. Izmešajte ga sa uljem. Posolite i pobiberite krompir, pa pospite mlevenom crvenom paprikom i sve dobro umešajte rukama.

5 Stavite krompir da se peče u ugrejanu rernu. Posle 15 – tak minuta, pojačajte grejanje na 250°C i ostavite da malo porumeni.

6 Izvadite krompir, odvajajući ga od papira sa „ravnom kašikom“ (ne pada mi bolji naziv na pamet, pomoć prijatelja je dobrodošla), onom sa kojom biste prevrtali pljeskavice 🙂 . Poslužite ga uz kečap ili neki drugi namaz po želji. Ako nije dovoljno slano – možete ga naknadno posoliti još malo. I – to je to. Prijatno!