Kako skuvati jaja da ne puknu?

dana

Print Friendly, PDF & Email

Svake godine, pred Uskrs, razmišljam na temu koliko jaja da skuvam za farbanje? Ako ću da ih farbam desetak, moram skuvati bar 20 i nadati se da ću imati 10 celih jaja za farbanje. I tako, nekad bude dovoljno, nekad se baš najedemo kuvanih jaja, umesto što imamo dovoljno ufarbanih.

Probala ja, i ovako i onako, svakako. Konačno, došla sam do nekog recepta za uspeh.

Ove godine, kuvala sam dvadeset jaja i dobila uspešnih, celih… devetnaest! Mislila sam da je osamnaest, pošto je jedno delovalo napuknuto, ali, nekim čudom, posle desetak minuta, kao da se i tom jajetu ljuska zatvorila. Ne pitam zašto 😉

Pošto verujem da nisam sama u ovom nazovi problemu, podeliću sa vama moje skromno iskustvo, pa… nadam se da će nekome pomoći.

Kako skuvati jaja da ne puknu

  • Difficulty: pipavo
  • Print
Kako skuvati jaja da ne puknu?

Savet - kako da skuvate jaja i da vam ne popucaju tom prilikom (ili barem da taj broj svedete na minimum).

Trebaće vam:

  • jaja koja ste ostavili nekoliko sati van frižidera, da dobiju sobnu temperaturu
  • velika šerpa, u koju će stati jaja tako da ne stoje jedna na drugom, nego jedna do drugih, koju ćete takodje ostaviti u nekoj, ne-hladnoj, sobi, kuhinji
  • voda sobne temperature, ni ledena, ni vruća, u suštini – česmovača

Postupak kuvanja jaja:

Jaja koja ste ostavili da poprime sobnu temperaturu poslažite na dno velike šerpe. Nalijte na njih vodu sobne temperature.

Ringlu uključite na sredinu, pa stavite jaja da voda PROSTRUJI. Poklopite šerpu. Ne treba da provri, samo da prostruji, dakle – tik pred ključanje. Kada voda počne da struji, dakle samo što nije provrla, prebacite šerpu na drugu ringlu koju ste uključili na NAJSLABIJE. Ringla će samo održavati nivo toplote vode, ali voda neće proključati i jaja neće popucati.

Tako poklopljeno, na najslabijoj jačini ringle, ostavite jaja 30 minuta da se skuvaju. Nakon tog vremena, pažljivo izvadite jaja iz vode i dobićete kuvana i ne popucana jaja za farbanje.

Moj procenat uspešnosti 🙂 je bio 95%, dakle jedno puknuto na 20 kuvanih. Mislim da je to zadovoljavajuć uspeh 🙂

Probajte i vi, nadam se da će i vama poći za rukom. I da, znam da nije nauka skuvati jaja, ali ovo je za sve one, koji, zajedno sa mnom, imaju taj problem da im kuvana jaja popucaju baš onda kada ne treba.Kokica
Kokicahttps://www.subotica.in.rs/
...iliti Sanja Major, autorka ponekog zanimljivog recepta. Rame uz rame sa mangupom - administrator sajta Kuvajmo B(l)ogovski. Mangupova smaračica žena. Veći deo dana u društvu sa ciframa (u prevodu knjigovodja), a uvek...i na prvom mestu - mama dva dečaka, tačnije momka 🙂

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88,996FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
2,396FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe

Kako lakše namestiti papir za pečenje

Ja ga volim staviti tako da ga ima sa svih strana tepsije, što manje ribanja, to bolje. U takvim momentima ume da bude neposlušan, da se pomera i da je neukrotiv.

Fašir

Najobičniji obični fašir. Jes...da...baš. Dok nisam šesnaest plus pet puta proverila sa mamom svaki put kada bih ga pravila, bio je naučna fantastika u nastavcima bez vidljivog sretnog završetka (sa primesama tragi – komedije, doduše). Sada, sa zadovoljstvom mogu da vam ga predstavim. Moj fašir, pravi fašir, onako kako ga moja mama pravi (valjda) jer moja mama što skuva, to ničija mama tako ne skuva (eventualno mama od moje rodjene sestre).

Preliv za salatu od sira

Ovaj preliv za salatu možete iskoristiti za razne vrste povrća. Mi smo ga probali uz čeri paradajz. Zanimljivog je ukusa, možda malo slatkastog (...ili je Kokica promašila so i uzela šećer 😀 ).