Testo za ovu pletenicu je izuzetno ukusno, meko, vazdušasto, to ćete videti i na snimku. Odlične su uz šolju mleka i dobar film 🙂 Da se razumemo, jedna je i više nego dovoljna za večeru i po, ali, ne posustajemo mi tek tako…do kraja filma, malo po malo, pogrickali smo ih 🙂

Kako sam neka vrsta ovisnika o dizanom testu i pripremi istog :), pa onda pletenju na razne načine, naravno da sam želela i ovo isprobati i naučiti. Da…da…malko sam se kanda 😉 zbunila dok sam je plela na snimku, ali, trema čuda čini 😉 Baš i ako malo pogrešite, nema veze, ukus je najvažniji, a pletenje i izgled, samo trening 🙂

Pletenica Zopf sa eurokremom

Pletenica Zopf sa eurokremomSastojci:

 • 2 dcl mleka
 • 2 dcl jogurta
 • 1 dcl ulja
 • 15 gr suvog kvasca
 • 3 kašičice šećera
 • 2 kašičice soli
 • 2 jajeta
 • 900 gr brašna (ja koristim oštro, tip 400)
 • eurokrem

I još:

 • 2 žumanca
 • 1 kašika mleka
 • 1 kašičica ulja

Pletenica Zopf sa eurokremomPriprema:

1 Mleko ugrejte da bude mlako, dodajte šećer, suvi kvasac i 2 kašičice brašna. Promešajte, pa ostavite da kvasac zapeni. Prosejte brašno za to vreme, biće vam vazdušastije pletenice.  Jaja umutite sa jogurtom i uljem, dodajte so, pa kada je nadošao kvasac sa mlekom, sve pomešajte. Dodajte brašno, pa umesite testo da bude glatko.

2 Nauljite čistu posudu u kojoj ćete dizati testo, pa ga sa svih strana okrenite, da se i testo naulji sa svih strana. Upakujte u kesu, istisnite vazduh, pa vežite i ostavite da naraste. Ja ovako praktikujem u zadnje vreme, vi slobodno dižite testo na način na koji ste navikli (ostavite na toplom, upakujte u ćebe,…).

3 Kada je testo naraslo, premesite ga, istisnite vazduh, pa ostavite da još jednom nadodje. Nakon toga, podelite testo na osam jednakih delova. Ja sam, ali stvarno 🙂 lepo sve izmerila do u gram 🙂 …da ne bude posle… ova jufka duža, ona kraća, ova deblja, ona tanja 😉

4 Svaki deo malo premesite, pa razvijte po dužini, da bude bar nekih 40 cm dužine i 15-tak cm širine. Po ivici nanesite eurokrem, nemojte baš jako žaliti 🙂 Što se mene tiče, čak i ono što iscuri nije promašaj, tek to je ukusan deo 🙂 Urolajte testo, pa uštipnite krajeve da što manje eurokrema iscuri.

Pletenica Zopf sa eurokremomE sad, ja kako kad, nekada pripremim sve jufke, nekada dve po dve… Ovaj put sam sve (zbog radi snimanja, jel… 😉 ), ali se onda malo osuše (da, mogla sam ih pokriti streč folijom, ali mi je nestalo, a baš me je i mrzelo tražiti još kesa 🙂 ). Dakle, bolje pripremiti 2 jufke, pa ih uplesti, pa onda nastavak sa ostalim…Pletenica Zopf sa eurokremomKada ste pripremili barem dve jufke u zatvorene rolne punjene eurokremom, upletite ih na način koji je prikazan u videu. Stvarno mi je teško to rečima da objasnim 🙂 Ako ništa, uvek možete napraviti 12, umeso 8 jufki, pa uplesti u klasične pletenice.

Pletenica Zopf sa eurokremom

5 Pripremljene zopfiće 🙂 slažite na papir za pečenje u tepsiji, pa ostavite da narastu. Kada su narasli, premažite ih žumancima koja ste pomešali sa mlekom i uljem. Stavite da se peče na 190°C dok ne porumene. Proverite čačkalicom da li su pečene. Ako čačkalica kada je zabodete do kraja u pecivo izadje napolje suva, onda je testo pečeno. Ako ne, a peciva su porumenela, pokrijte ih malo alu folijom ili papirom za pečenje, pa pecite još koji minut.

Servirajte sveže, mlake (ne vrele, jer onda dovidjenja što ćete osetiti ukus, sem ukus bola u stomaku…) uz šolju mleka, toplog kakao napitka ili čaj i uživajte!!