Bilo je to, pa baš…poprilično davno 🙂 Kroz maglu se sećam, broj godina bio mi je sigurno ispod 7… dakle, pre nekih 15 – tak godina, jel’ 😉 Naši su majka i dida (baka i deda za one koji nisu sa samog severa Bačke) imali crepanu peć (ne bih sad u detalje za one koji ne znaju kakva je to peć), pa u njoj rernu (doduše, oni su imali lernu, ali svi će vikati na mene ako tako napišem 😀 ).

E, u toj su se rerni pekli odlični krUmpiri u gaćama. Nekako, mene asociraju na zimu, neku toplinu, nedostaje još samo malo snega, ali rano je da ga prizivamo (mada, svakako neće doći…)!

krompir-u-kori_13Majke i dide, na žalost, već dugo nema u našim životima. Otišla je i kuća, a sa kućom i pećka. Osećaj nije zaboravljen…niti će ikada biti.

Ono što nam preostaje, jesu ove naše moderne pećke na struju i da se snadjemo u datoj nam situaciji. Pa, mogu krompiri u gaćama i u njima da se prave. Možda nije to to, ali ipak valja 🙂

krompir-u-kori_9Ovo, naravno, nije recept, više uputstvo onima koji još nisu pravili krompir u kori, a, bože moj, možda i za one koji ih nikada nisu imali prilike jesti.

Za one kojima je svaki recept koji napišem dugačak i nikad stići do kraja, evo kako bi izgledala kratka, uproštena verzija 😀 (čisto da vidite, umem ja i tako 😉 )

Operite krompir, stavite ga da se peče u rernu. Kada je pečen, poslužite ga po ukusu. Prijatno.

krompir-u-kori_12Trebaće nam:

  • crveni krompir, što lepši po mogućnosti (barem ja volim crveni da pečem)
  • kajmak, puter, margarin ili ništa
  • mlevena crvena paprika
  • so

Uz krompir u gaćama predlažemo:

  • nešto kiselo, tipa turšija ili slično

Kako napraviti krompir u kori iliti krompir u gaćama?

1 Dobro operite krompir. Predlažem da uzmete neku četkicu, n.pr. za nokte i da ga dobro ožuljate pod vodom. Na ovaj način, možete pojesti i koru i uživati u njoj.

2
Poslažite krompir na žicu iz rerne. Nema potrebe ni za tepsijom, ni za papirom za pečenje, a lepo će vam se ispeći ovako.krompir-u-kori_1

3 Stavite krompir da se peče na 200°C. Nakon nekih 40 – tak minuta, proverite viljuškom. Ako viljuška prolazi kroz krompir kao kroz puter – krompir je gotov 🙂 Ako ne, ostavite ga još malo. Kada je krompir dovoljno mekan, pojačajte još malo rernu, može na 230°C, kako bi vam krompir malo još porumeneo.krompir-u-kori_2

4 Izvadite žicu iz rerne kada je gotov krompir i servirajte ga. To je to. Nasecite ga u tanjir, dok je vruć, naseckajte listiće margarina ili putera, ili čak, ako imate, možete nabacati malo kajmaka. Posolite i pospite alevom paprikom. Naravno, jedite dok je toplo. Uz sve to, nešto kiselo iz zimnice, biće odlična kombinacija. Uživajte!

krompir-u-kori_5