Brzi ajvar

dana

Print Friendly, PDF & Email

Sastojci:

  • 5 kg crvenih dugih dugih mesnatih paprika
  • 1,5 kg patlidžana (plavog paradajza)
  • 500 ml ulja
  • 2 velike glavice belog luka (ili po ukusu)
  • esencija i so po ukusu (u konkretnom receptu stavljena supena kašika)

Priprema:

  1. Operite paprike i izvadite im seme. Stavite 4-5 l vode. Kada voda provri ubacite paprike. Dovoljna su 2-3 ključa, pa onda paprike stavite u đevđir da se ocede i prohlade.
  2. Oljuštite patlidžan i isecite ga na komade. Obarite ga u vodi u kojoj ste barili paprike. Barite ga malo duže od paprika. Stavite i njega u đevđir da se dobro ocedi i ohladi.
  3. Uzmite mašinu za meso i stavite šajbnu (nož) sa što većim otvorom. Sameljite i paprike i patlidžan. Naspite ulje u šerpu, dobro ga zagrejte i celu masu izručite. Mešajte dok voda ne uvri. Dodajte so, sitno iseckan beli luk i na kraju esenciju.
  4. Punite tegle do vrha i zatvarajte ih metalnim zatvaračima.
  5. Uspite hladnu vodu u šerpu. Poređajte tegle. Neka budu potopljene do 2/3 njihove visine. Uključite šporet. Neka voda vri desetak minuta (da ne možete da dodirnete poklopac). Neka se tegle ohlade u toj vodi. Obrišite ih.

Ovaj ajvar može da stoji i 3 godine.

NAPOMENA: ko voli ljut ajvar može obariti i ljutih papričica po ukusu i samleti iz zajedno sa slatkim.1 KOMENTAR

Ostavite odgovor

89,119FansLike
85FollowersFollow
3,204FollowersFollow
1,313FollowersFollow
1,304FollowersFollow
1,766SubscribersSubscribe

Punjeni krompir sa mesom i gljivama

Ovo bi mogao biti još jedan od onih…2 u 1 recepata. Imamo prilog (krompir) a imamo i meso. Ako želite, možete i neku salaticu servirati uz to ako ne…i ne morate. Probajte…još jedan recept iz baka Katinog rokovnika koji ne može da omaši.

Minut krompir nasuvo – testo sa krompirom

Nije vam to suvi krompir...ni krompir na suvo. To je nasuvo s’ krompirom iliti testo sa krompirom. Kako ga spremiti kada stignete kući u pola pet onih poslepodnevnih sati? Teško i dugo. Ne baš teško...ali dugo, da...

Banana smuti iliti ukusni napitak od banane

A nakon svega, a opet, ispred svega - radujem se i uživam u pripremi sjajnih, ukusnih, zdravih napitaka, u koje pri tom možemo ubaciti i poneki sastojak koji drugačije ne prolazi, a opet, pomaže nam u zdravoj ili barem - zdravijoj ishrani.