Kako da jednostavno oblikujete pljeskavice

...danima kada su najtraženije, a kada prodaju samo smesu za njih...

dana

Print Friendly, PDF & Email

Naravno, svakog Prvog maja ista priča. Mesari (koji su, BTW, uvek ljubazni i nasmejani, to sam primetila) u ponudi imaju tonu ćevapa ali pljeskavice samo u tragovima iliti bolje rečeno, u masi. Možete kupiti masu (začinjeno meso) za pljeskavice, ali ne i oblikovane pljeskavice jer, prosto, nemaju vremena kada je takva potražnja da naprave dovoljno za sve.

Jedne godine, verovatno zbog moje razočarane face, mesar mi je lepo objasnio kako mogu jednostavno sama da oblikujem pljeskavice i povremeno taj savet koristimo. Da, napraviš gomboc, stisneš rukama, kao i fašir. Jeste, ali može to i bolje i lakše, da se ne raspadaju u ruci, a da budu lepe, jednake.

Na fotografijama ne zamerite, slikala sam ih usput, dok sam pravila pljeskavice, pa su svakakve i nikakve 🙂

Ja sam pravila pljeskavice od 2 kg mesa iliti mase, te je to izašlo 15 pljeskavica. Čisto orijentacije radi…

Naravno, ja sam totalni amater i izvinjavam se svim profesionalcima što sam dala sebi tu slobodu da ja nešto kao objasnim, ali, nekome će pomoći…

[recipe title=“Kako da jednostavno oblikujete pljeskavice“ servings=“130 gr mesa – 1 pljeskavica“ time=“30 min za 15 pljeskavica (meni amateru)“ difficulty=“nije teško“ image=“/wp-content/uploads/2019/04/Oblikovanje-pljeskavica-1-of-2.jpg“ description=“Pomoć za jednostavno oblikovanje pljeskavica u situacijama kada mesar nije imao vremena za to….“][recipe-notes“]Pogledajte i ovaj recept: Recept za somune ili odlične lepinje[/recipe-notes] [recipe-ingredients title=“Trebaće vam:“]

  • masa za pljeskavice (130 gr po 1 pljeskavici)
  • 1 mali, plitak tanjir sa blagim udubljenjem
  • kuhinjska vaga
  • malo ulja
  • nekoliko kesa za zamrzivač ili streč folija
  • papir za pečenje[/recipe-ingredients]

[recipe-directions title=“Uputstvo:“]

1 Odmah da naglasim, količinu od 130 gr / pljeskavica mi je savetovao, isto, mesar. Dobro je da ih merite, kako biste zaista imali jednake pljeskavice i kako bi vam se jednako pekle na roštilju. Ako je jedna tanja, druga deblja, onda je to malo teže…

2 Pripremite papir za pečenje. Isecite ga na kvadrate malo veće od 1 pljeskavice. To je moja fix ideja, jer tako svaka može lepo zasebno da se zamrzne (a i ako se ne zamrzava), budu lepo odvojene.

3 Ako vam je tako lakše, možete unapred premeriti svo meso i oblikovati kugle od mesa. No, možete i jednu po jednu, redom, kako oblikujete pljeskavice.

4 E sad, ja nisam imala kesu, ali ću vam pisati kao da jesam, jer je tako lakše. Stavite kesu za zamrzivač na tanjir, blago je nauljite. Stavite kuglu od mesa na kesu, te je utiskujte vlažnim rukama onoliko koliko vam to blago udubljenje u plitkom tanjiru dozvoljava. Veličina udubljenja vam je mera veličine pljeskavice. Tanjir koristimo zato da bude lakše, da se ne raspada u ruci i da dobijete lepe, jednake pljeskavice.

 

 

5 Kada ste je dovoljno rastanjili, poravnajte površinu dlanom, te vrhovima prstiju napravite krug uz ivicu pljeskavice, kako biste je malo odigli, da ne bude baš potpuno tanka, nego da ima neku visinu.

6 I, kada ste je tako oblikovali, stavite preko nje parče papira za pečenje i prevrnite tanjir. Skinite kesu sa mesa i to je to. Slažite pljeskavice jednu na drugu. Kada ste to obavili, možete ih staviti na led ako ste ih pripremili unapred ili su spremne za pečenje.

7 Ako pak niste imali kesu za zamrzivač ili streč foliju, kao ja, jer… zašto ne, zaboravila sam da kupim, a nestalo mi je, onda umesto kese, nauljite blago tanjir, pa kada ga prevrnete, nožem sa tupim vrhom malo odvajajte meso od tanjira, da spadne na papir. Nije to problem, moje su sve takve, ali je onako lakše i brže.[/recipe-directions][/recipe]Kokica
Kokicahttps://www.subotica.in.rs/
...iliti Sanja Major, autorka ponekog zanimljivog recepta. Rame uz rame sa mangupom - administrator sajta Kuvajmo B(l)ogovski. Mangupova smaračica žena. Veći deo dana u društvu sa ciframa (u prevodu knjigovodja), a uvek...i na prvom mestu - mama dva dečaka, tačnije momka 🙂

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar
Molimo Vas, unesite Vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88,946FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
4,172FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe

Fašir

Najobičniji obični fašir. Jes...da...baš. Dok nisam šesnaest plus pet puta proverila sa mamom svaki put kada bih ga pravila, bio je naučna fantastika u nastavcima bez vidljivog sretnog završetka (sa primesama tragi – komedije, doduše). Sada, sa zadovoljstvom mogu da vam ga predstavim. Moj fašir, pravi fašir, onako kako ga moja mama pravi (valjda) jer moja mama što skuva, to ničija mama tako ne skuva (eventualno mama od moje rodjene sestre).

Jednostavna krempita magičnih 12

Preporučila bih vam ovu krempitu iz nekoliko razloga: prvi i osnovni - zato što je mene mi moja mi Kraljica Majka tako učila, drugi - zato što je veoma jednostavan recept za pamćenje, zapamtite 12 i zapamtili ste sve 😉 , treći - zato što je veoma kremasta i još više ukusna - a kakva bi inače i trebala biti - krempita?