Kako da jednostavno oblikujete pljeskavice

...danima kada su najtraženije, a kada prodaju samo smesu za njih...

dana

Print Friendly, PDF & Email

Naravno, svakog Prvog maja ista priča. Mesari (koji su, BTW, uvek ljubazni i nasmejani, to sam primetila) u ponudi imaju tonu ćevapa ali pljeskavice samo u tragovima iliti bolje rečeno, u masi. Možete kupiti masu (začinjeno meso) za pljeskavice, ali ne i oblikovane pljeskavice jer, prosto, nemaju vremena kada je takva potražnja da naprave dovoljno za sve.

Jedne godine, verovatno zbog moje razočarane face, mesar mi je lepo objasnio kako mogu jednostavno sama da oblikujem pljeskavice i povremeno taj savet koristimo. Da, napraviš gomboc, stisneš rukama, kao i fašir. Jeste, ali može to i bolje i lakše, da se ne raspadaju u ruci, a da budu lepe, jednake.

Na fotografijama ne zamerite, slikala sam ih usput, dok sam pravila pljeskavice, pa su svakakve i nikakve 🙂

Ja sam pravila pljeskavice od 2 kg mesa iliti mase, te je to izašlo 15 pljeskavica. Čisto orijentacije radi…

Naravno, ja sam totalni amater i izvinjavam se svim profesionalcima što sam dala sebi tu slobodu da ja nešto kao objasnim, ali, nekome će pomoći…

Kako da jednostavno oblikujete pljeskavice

  • Servings: 130 gr mesa - 1 pljeskavica
  • Difficulty: nije teško
  • Print
Kako da jednostavno oblikujete pljeskavice

Pomoć za jednostavno oblikovanje pljeskavica u situacijama kada mesar nije imao vremena za to....

Pogledajte i ovaj recept: Recept za somune ili odlične lepinje

Trebaće vam:

  • masa za pljeskavice (130 gr po 1 pljeskavici)
  • 1 mali, plitak tanjir sa blagim udubljenjem
  • kuhinjska vaga
  • malo ulja
  • nekoliko kesa za zamrzivač ili streč folija
  • papir za pečenje

Uputstvo:

1 Odmah da naglasim, količinu od 130 gr / pljeskavica mi je savetovao, isto, mesar. Dobro je da ih merite, kako biste zaista imali jednake pljeskavice i kako bi vam se jednako pekle na roštilju. Ako je jedna tanja, druga deblja, onda je to malo teže…

2 Pripremite papir za pečenje. Isecite ga na kvadrate malo veće od 1 pljeskavice. To je moja fix ideja, jer tako svaka može lepo zasebno da se zamrzne (a i ako se ne zamrzava), budu lepo odvojene.

3 Ako vam je tako lakše, možete unapred premeriti svo meso i oblikovati kugle od mesa. No, možete i jednu po jednu, redom, kako oblikujete pljeskavice.

4 E sad, ja nisam imala kesu, ali ću vam pisati kao da jesam, jer je tako lakše. Stavite kesu za zamrzivač na tanjir, blago je nauljite. Stavite kuglu od mesa na kesu, te je utiskujte vlažnim rukama onoliko koliko vam to blago udubljenje u plitkom tanjiru dozvoljava. Veličina udubljenja vam je mera veličine pljeskavice. Tanjir koristimo zato da bude lakše, da se ne raspada u ruci i da dobijete lepe, jednake pljeskavice.

 

 

5 Kada ste je dovoljno rastanjili, poravnajte površinu dlanom, te vrhovima prstiju napravite krug uz ivicu pljeskavice, kako biste je malo odigli, da ne bude baš potpuno tanka, nego da ima neku visinu.

6 I, kada ste je tako oblikovali, stavite preko nje parče papira za pečenje i prevrnite tanjir. Skinite kesu sa mesa i to je to. Slažite pljeskavice jednu na drugu. Kada ste to obavili, možete ih staviti na led ako ste ih pripremili unapred ili su spremne za pečenje.

7 Ako pak niste imali kesu za zamrzivač ili streč foliju, kao ja, jer… zašto ne, zaboravila sam da kupim, a nestalo mi je, onda umesto kese, nauljite blago tanjir, pa kada ga prevrnete, nožem sa tupim vrhom malo odvajajte meso od tanjira, da spadne na papir. Nije to problem, moje su sve takve, ali je onako lakše i brže.Kokica
Kokicahttp://www.subotica.in.rs/
...iliti Sanja Major, autorka ponekog zanimljivog recepta. Rame uz rame sa mangupom - administrator sajta Kuvajmo B(l)ogovski. Mangupova smaračica žena. Veći deo dana u društvu sa ciframa (u prevodu knjigovodja), a uvek...i na prvom mestu - mama dva dečaka, tačnije momka 🙂

3 KOMENTARA

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

89,109FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
1,651FollowersFollow
1,303FollowersFollow
2,010SubscribersSubscribe

Slane kifle punjene filom od mesa odlične za užinu

Da vam kažem, znate kako deca čekaju kraj škole? E, ja ga čekam još više! Smorim se od spremanja sendviča svako jutro... Ono, radim kao na pokretnoj traci, mažem slažem, "salvetiram", pakujem... Kada dodje raspust, kud koji mili moji, pa se tako i ja raspustim...

Recept za klasičnu lazanju sa filom od sira i umakom od mesa i paradajza

Ovaj recept želim podeliti sa vama zato što je zaista lazanja pripremljena na ovaj način imala fenomenalan ukus. Plus, pripremala sam je od domaćih kora, koje su, rekla bih, takodje doprinele tome. Što se mene tiče, lazanju nemam nameru ni pripremati, ako je neću pripremiti na ovaj način, toliko nam se dopala.