Recept za ajvar za početnike

dana

Print Friendly, PDF & Email

…a tu ubrajam i mene, nas, kako god (mislim na mene i mangupa, MužaMiMog). Da vam odmah na početku skrenem pažnju, ako ste u potrazi za sastojcima i tri rečenice pripreme, teško da je ovo recept za  vas. Što se mene tiče, to se ne može baš tako objasniti.

IPAK, IMA RECEPT (MALO DETALJNIJI), ALI SKROLUJ DOLE, AKO TI SE NE ČITA SVE

Da, ispečete papriku, ogulite je, sameljete, skuvate, upržite, kako god, začinite po ukusu i stavite u tegle. Može i tako. Ali nije to baš dosta… barem ne kada ga pravite prvi put.

Zimnica i ja? Nismo baš u rodu…

Pre nedelju dana nisam uopšte planirala praviti ajvar. Nikakvu zimnicu. Jednostavno – nisam ja u tom fazonu. Onda je mangup, MužMiMoj, krenuo sa prisećanjem na turšiju. Onda smo u firmi (opet mi, žene…) spominjali ajvar, pa mi pade luda ideja na pamet, daj makar 10 kg paprike da kupimo i koji patlidžan, pa da nešto bar opravimo.

Jer, nije da ne volimo ajvar, naprotiv. Kad je dobar i kad uzmem kašiku (ne kašičicu) u ruke i krenem da veslam, dodjem do cilja i još uvek veslam… Ne znam šta je dosta.

Elem, da se vratim na onim mojih 10 kg paprike. Nije da su me ismejali, jer nisu, ali skoro da ja sebe jesam. Šta ću sa tim? Ne vredi ni krenuti u pripreme. Ajd, uzećemo 20 kg paprike i 4-5 kg patlidžana.

Par reči o našoj kupovini…

Pijaca ponedeljkom i četvrtkom radi popodne, za ovakve kao mi, jel… kancelarijske pacove… Otišli MužMiMoj mangup i ja, to je ona „Kvantaška“ pijaca, jel… gde se sve kupuje na veliko. Obišli celu pijacu, uzduž i popreko, pregledali sve cene, sve paprike. Ima za po 60 dindži kila, 70, 50, a bogami i 80. Šta mislite koje smo kupili?

One za 80. Bejahu najlepše na pijaci!!! Velike, mesnate i ne u džaku 😀 Jer, Kokica, jel… ne voli da kupuje mačku u džaku. Kao da se u kutiji bolje vidi. No ajd, burlali smo malo po kutiji (nije lepo, znam) i stvarno su bile lepe, velike, zdrave i mesnate.

No, u kutiji je bilo 16 kg paprike. Jedna malo, dve dobrim više od mog zacrtanog cilja. Mangup probao: „Ali ja bih da platim 20 kg, ajde, pa da nosim 🙂 „. Prodavačica će: „Možeš ti da platiš 20 kg, al’ ćeš da nosiš 16 😀 “ I tako, nije nešto uspeo da je smuva da mu „načme“ drugu kutiju… Uglavnom…

Oteglio mangup jednu kutiju do kola. Tražimo patlidžan. Pa naravno da ne može 4-5 kg na pijaci na veliko. Il’ ćeš džak il’ ćeš kutiju, pa koliko ima. Opet. Kupimo kutiju patlidžana. 12 kg.

Ok. Oteglio mangup patlidžan do kola. Imamo definitivno veliki manjak paprika. Odemo do „postaje“ sa paprikama (onih po 80 dindži). Kaže mangup: „Ali nama treba još 4-5 kg paprike.“ Kaže njemu žena: „Al’ ne može. Moraš celu kutiju.“ A on će: „Ali nama ne treba cela kutija.“ A ona će: „A video si papriku (sa kratkim ku) kako je lepa, jel’, pa si se vratio?“ Mangup njoj: „Jeste, al ja bih samo 4-5 kg. U stvari, ma daj celu, stvarno su jako lepe.“ I tako, kupili još jednu kutiju. Novih 16 kg.

A nisam htela ni 1 kg. Nego, uhvatilo me neko ludilo. I tako… Od mojih preskromnih 10 kg, dodjosmo do 44 kg paprike i patlidžana (ukupno…). Ok. Sad nam fale samo boce, poklopci, malo vremena, dobre volje i znanja.

Koji dinar više…

Da, još samo par reči o paprici. Vredelo je dati malo više para. Od 32 kg, samo smo 2 kg stavili sa strane. No, ni te nisu bile da ne valjaju, nego nisu bile baš potpuno zdrave. Isekli smo ih i stavili na led, iskoristiće se na više načina za pripremu ručka… Ostale – sve lepe, velike, mesnate i slatke!

Kako se pravi najbolji ajvar?

Skupljaj info. Collect data. Sećam se, onomad, ima tome neko vreme, Kraljica Majka je pravila savršen ajvar. Kad kažem savršen – mislim savršen po našem ukusu. Prvo, neko će reći da nije pravi ajvar sa patlidžanom, neko će reći da jeste. Neko će reći da je pravi cepkan, seckan, pržen ovako ili onako.

Da se razumemo, ja nisam od onih koji traže tu vrstu preciznosti. Da ponovim, meni je pravi, savršen ajvar, upravo onaj kakav je moja mama pravila. Najčešće je pravi način za pripremu nekog jela onaj, na koji smo navikli dok smo odrastali. Sve drugo je nešto novo, nešto drugačije, a to, naravno, ne znači i nešto loše.

Dakle, u naš recept za uspešan ajvar ide patlidžan, ne ide beli luk, ide ulje, ali ne previše, ide šećer, da pomalo sladi, ide so, ali da ne bude preslan i… ide sirće, ali da se ne oseti na kiselo. E, kada smo to uspeli pogoditi, došli smo do onog ukusa kog smo se sećali. Da, pravili smo ovaj, prvi naš ajvar, zajedno sa Kraljicom Majkom, ali njen je recept prethodnih godina uvek bio – probaš, dodaš.

Sada sam zapisala koliko smo čega dodali. Da bar znamo odakle da krenemo sledeći put.

Usput smo pokupili nekoliko saveta sa raznih strana. N.pr. mama pre nije cedila papriku. Onda se duže kuva dok se ne ukuva sva tečnost. Sada smo je cedili, po savetu sa više strana. Onda, reče mi koleginica da nisu pržili papriku na ulju, nego su je prelili vrelim uljem. I to smo poslušali. E da, i početni odnos šećer – so – sirće 2:1:2 je bio veoma koristan. Ima smisla. Pri kraju se još samo doradi ukus dodajući ono, čega osetite da nedostaje.

Konzervans

I, ljudi moji, mi koristimo konzervans. Moguće da ne mora. Moguće da nije zdrav. Da, postoje načini da se zimnica sačuva i bez konzervansa. Ali eto, naš je izbor da ga stavimo. Valjda neki strah da sav trud ne bude uzaludan…

I tako, pokušaću vam napisati recept za naš ajvar (kažem naš – jer je to po našem ukusu). Ako ćete mi verovati na reč, stvarno je jako, jako ukusan i od srca vam ga preporučujem!

[recipe title=“Recept za ajvar za početnike“ servings=“17 uobičajenih tegli“ time=“2 – 3 dana“ difficulty=“pomalo zahtevna priprema“ image=“/wp-content/uploads/2018/09/Recept-za-ajvar-za-početnike-8.jpg“ description=“Priča o tome, kako da napravite odličan ajvar čak i ako ga nikada niste pravili. Mi smo pravili tako kako vam pišem i prezadovoljni smo, nadamo se da ćete i vi uspeti!“]

[recipe-notes title=“Napomena:“]Od ove količine kupljene paprike i patlidžana, dobili smo 17 tegli od 7 dcl gotovog ajvara (ona, klasična veličina tegli).[/recipe-notes]

[recipe-notes title=“Od sveže, do očišćene i ocedjene paprike:“]Od 42 kg svežeg povrća, nakon pečenja, čišćenja i cedjenja, dobili smo oko 10 kg paprike i 4 kg patlidžana.[/recipe-notes]

[recipe-notes title=“Odnos šećer – so – sirće prilikom začinjavanja:“]2 : 1 : 2 – što znači na 2 kašike šećera ide 1 kašika soli i 2 kašike sirćeta.[/recipe-notes][recipe-ingredients title=“Sveži sastojci:“]

  • 30 kg paprike
  • 12 kg patlidžana[/recipe-ingredients][recipe-ingredients title=“Sastojci nakon pečenja, čišćenja, cedjenja:“]
  • 10 kg paprike
  • 4 kg patlidžana[/recipe-ingredients][recipe-ingredients title=“Ostali sastojci (mera koliko smo mi čega dodali – sveukupno, a u više navrata):“]
  • 10 kašika šećera + 4 kašike šećera
  • 5 kašika soli + 2 kašike soli i + 1 kašika soli za kraj
  • 10 kašika sirćeta + 4 kašike sirćeta
  • 5 dcl ulja
  • 3 kesice konzervansa (1 ide na 5 kg povrća)[/recipe-ingredients][recipe-directions title=“Pečenje paprika:“]

1 Ako ću iskreno, mi nismo prali paprike. Da vas ne lažem. Sve smo ih brisali suvom krpom. Što preživi ono pečenje, a pri tome još i ogulimo papriku, to vala, neka i preživi. Isto smo tako obrisali i patlidžan.

2 Paprike smo pekli na tanjirači, a patlidžan na električnom pekaču. Patlidžan se peče duže, na to računajte kada krenete u akciju. Paprike i patlidžan je potrebno ispeći sa svih strana. Sasvim je ok da kožica i pocrni, ali ne onako…debelo da pocrni, pa da se sprži i meso na paprici, nego samo površinski.

Ako ne ispečete dovoljno papriku (sve gde ću pisati paprika, odnosi se i na patlidžan) – teže ćete je guliti ili je i nećete moći oguliti na nekim mestima. Dakle, ispecite papriku sa svih strana. Mama se kasno setila da smo mogli vrhove peteljki odseći, kako bismo i odozgo mogli ispeći paprike (ona je tako radila sa njenom mamom), ali nema veze, sledeći put.

3 Ispečene paprike odmah sa pečenja stavljajte u debeli džak (možete staviti dva džaka – jedan u drugi) i zatvarajte ga. Potrebno je da se paprika dobro upari, kako bi lako silazila kožica). E sad, mi smo pekli paprike uveče. Ispečene paprike ostale su do sutradan popodne da se pare u džaku. Nisu se uspele ni ohladiti, ali su već pustile mnogo viška tečnosti.[/recipe-directions][recipe-directions title=“Čišćenje paprika:“]

4 Kada su vam se paprike dobro uparile, potrebno je da ih očistite od semenki, peteljki i kožice. Većina kožice će sama silaziti, što ne silazi, lagano sažuljajte sa nožem. Peteljku izvucite, zajedno sa semenkama. Možete prepoloviti papriku po dužini, pa je očistiti od preostalih semenki. Isperite svaku papriku dobro u posudi sa hladnom vodom.

Vodu za pranje paprika često menjajte, ne čekajte da se mnogo zamuti. Očišćene paprike skupljajte u neku veliku šerpu. Paprike će i tu pustiti dosta tečnosti.

5 Očišćene paprike (da vas podsetim – i patlidžan) prebacite u džak za krompir. Mi smo i to stavili 2 – jedan u drugi, da bude čvršće. Vežite džak pun paprika iznad neke velike posude, da se paprike i patlidžan dobro ocede od preostale tečnosti. Nama se cedilo opet do sutra popodne.[/recipe-directions][recipe-directions title=“Mlevenje i kuvanje paprike:“]

6 Dobro ocedjene paprike i patlidžan, sameljite na mašini za meso. Molim vas, nemojte ih samleti u čoperu, blenderu ili slično. Ne pravite kašu od paprika, nego ajvar. No, kako god, ali to je moj dobronamerni savet. Svu samlevenu papriku i patlidžan stavljajte u veliku šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar. Treba da bude tolika, da možete lepo mešati ajvar, a da vam ne curi iz nje.

7 Samlevenu papriku i patlidžan začinite. Gore sam vam navela odnos šećera, soli i sirćeta. Ako pripremate količinu sličnu našoj, slobodno stavite 5 „kompleta“ odmah u startu, što bi značilo 5×2 kašike šećera, 5×1 kašika soli, 5×2 kašike sirćeta. Čistom rukom (ako želite, vi navucite rukavicu, mi nismo u tom fazonu – verujemo u čistu vodu i dobro oprane ruke), dobro umešajte papriku i patlidžan sa šećerom, solju i sirćetom.

8 Stavite šerpu na ugrejanu veliku ringlu (ili više ringli odjednom) da se paprika i patlidžan potpuno ugreju. Mešajte povrće sve vreme velikom varjačom. Možete povremeno napraviti pauze, ali uz pažnju, da se malo paprika prži pri dnu.

9 Kada već počne na površini raditi onako…puf, puf (šta ću, kad nemam bolje objašnjenje) iliti praviti mehurove koji pucaju, vreme je da vam neko zagreje ulje. Ulje treba da bude baš vruće. Vruće ulje nalijte preko povrća (sada ćemo ga već početi zvati ajvar). Kada nalivate ulje, treba da bude toliko vruće, da baš čujete kako prži povrće dok ga sipate.

10 Ulje dobro umešajte u ajvar. Na ovaj način, bolje se i brže sjedini sa paprikom i patlidžanom. Kada se sjedinilo, zagrabite malo ajvara kašikom i ostavite sa strane da se prohladi. Probajte. Ako ne osetite da je dovoljno začinjeno, dodajte još svega u istoj srazmeri.

Opet zagrabite, opet probajte. Kada je već tu negde, dodajte samo baš ono, što mislite da fali, bilo šećer, so ili sirće. Ja sam vam napisala koliko smo mi čega sveukupno stavili, da dobijemo dobitnu kombinaciju po našem ukusu. Pri zadnjem dodavanju začina, dodajte i konzervans, da se rastopi potpuno.[/recipe-directions][recipe-directions title=“Pakovanje ajvara u tegle:“]

11 Mi smo ajvar kuvali oko 2 sata. Oko. Ne mogu vam tačno reći. Treba lepo da se zgusne, da ne bude tečan, nego kada zagrabite kašikom – da ostaje u njoj. Skuvani ajvar odmah grabite kutlačom u tegle. Kada stavite ajvar u teglu, prodjite malo kašikom po tegli, da izgurate višak vazduha.

12 Što se tiče tegli, mi ih ne sterilišemo, samo ih dobro operemo. Koristili smo i nove poklopce, ne celofan. Napunjene tegle slažite u veliku posudu, u koju ste stavili ćebe. Okrenite ih naopako kada ih slažete. Sve tegle pokrijte ćebetom i ostavite tako do sutradan, dovoljno će biti i pola dana. Onda ih otkrijte, ostavite tako još malo, pa složite na policu u špajz.[/recipe-directions][/recipe]

I, što se nas tiče, to bi bilo to, zajedno smo pripremili odličan ajvar. Uživajte u njemu u kombinacijama koje najviše volite i javite nam kako ste zadovoljni!Kokica
Kokicahttps://www.subotica.in.rs/
...iliti Sanja Major, autorka ponekog zanimljivog recepta. Rame uz rame sa mangupom - administrator sajta Kuvajmo B(l)ogovski. Mangupova smaračica žena. Veći deo dana u društvu sa ciframa (u prevodu knjigovodja), a uvek...i na prvom mestu - mama dva dečaka, tačnije momka 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar
Molimo Vas, unesite Vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88,946FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
4,172FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe

Makarone sa feta sirom i viršlama na brzaka

Ovo je klopica koju možete brzo spremiti ako stižete u pet sa posla. Još sa vrata, stavite u dve šerpe vode, u jednu ubacite testo, u drugu viršle...pa na presvlačenje...posle sve ide vrlo brzo.

Kandirane kore narandže ili limuna

Potrebne su vam kandirane kore narandže, da biste ispratili recept koji ste pronašli? Ali...nije sigurno da ćete ih naći u prodavnici. Evo jednostavnog načina kako da ih sami napravite.

Keks torta starinska

Jednostavan ukus, a pun pogodak. Priprema jednostavna, ali ne mogu reći baš brzačka. No, vredi. Ja sam u odnosu na original dodala šlag krem odozgo, što, naravno, nije pokvarilo celokupan utisak.