Da ne ulazim u istorijat kitnikeza, rekla bih samo toliko da je to starinska poslastica. Da li je zahtevna priprema, baš i nije, kada se zna kako treba 😀 Šta je potrebno? Dunje i šećer. Koliko dugo može da traje?

Ova poslastica, koja možda najviše podseća na ratluk, ali to nikako nije, može da vam traje i godinama. Ovo naravno pod uslovom da ga zaboravite u nekom ćošku u špajzu, jer inače sumnjam da može toliko da preživi ako volite ovakvu vrstu poslastica.

Zašto šajt od dunja? U našem kraju, madjarski jezik je dosta zastupljen. Pa, u skladu sa time, dosta smo toga i preuzeli iz tog jezika. Na madjarskom, ova se poslastica zove birsalmasajt. Birsalma = dunja, sajt = naziv za tvrdi sir tipa tipa trapist i tako to, a kod nas je takodje preuzet kao osnovni naziv za takve sireve 🙂 Eto zašto šajt od dunja… Pa da ga i pripremimo…

kitnikez_1

Šta nam je potrebno?

  • dunje – količina po želji
  • šećer – 800 gr na 1 kg izmiksane kuvane mase od dunja
  • seckani orasi – oko 100 gr na 1 kg izmiksane kuvane mase od dunja
  • voda
  • puno malih činija koje će vam služiti kao kalupi
  • celofan

Prvo pripremite dunje

Operite dunje, pa svaku presecite uzduž na 4 dela. Izvadite sredinu i peteljke iz njih. Operite dunje još jednom.

Nikako nemojte guliti dunje!

Kora vam je potrebna zbog pektina, a kako bi vam on pomogao prilikom želiranja dunja.

kitnikez_2Skuvajte dunje

Dunje stavite u veliki sud i nalijte vode toliko da potpuno prekrije dunje, ali ne više od toga. Kuvajte dunje dok se potpuno ne skuvaju, dok ne budu takve, da se raspadaju. Tada ih izvadite iz vode i ostavite da se ohlade.

Sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale dunje

Vodu u kojoj su se kuvale dunje nemojte baciti. Ona vam je potrebna za dalje kuvanje, kada izmiksate dunje.

Izmiksajte dunje i izmerite dobijenu masu

Kada su se dunje ohladile, koristeći blender ili bilo koju vrstu kuhinjskog alata koji vam u tome može pomoći, može i mikser, izmiksajte ih da budu kašaste.

Tako izmiksane dunje izmerite. Potrebno vam je da znate koliko ste mase od dunja dobili, kako biste znali količinu šećera i vode za sirup, kao i oraha.

kitnikez_4Pripremite sirup

Na 1 kg izmiksane mase biće vam potrebno 800 gr šećera. Takodje na 1 kg izmiksane mase, trebaće vam 2 dcl sačuvane vode od kuvanja dunja.

Izmerite potreban šećer i potrebnu vodu, izmešajte vodu i šećer, pa stavite da se skuva, kako biste dobili sirup.

Kuvajte dunje sa sirupom

Na izmiksanu masu od dunja dodajte pripremljen sirup od šećera i vode. Izmešajte i kuvajte dunje na srednjoj jačini vatre, uz stalno mešanje dok voda u potpunosti ne ispari i dok ne dobijete gustu masu. Masa treba da bude toliko gusta, da se prilikom mešanja dno šerpe vidi u potpunosti, ne samo na trenutak.

Dodajte iseckane orahe

Orahe iseckajte pre početka kuvanja, kada ste izmerili izmiksanu masu. Kako sam gore navela, na 1 kg izmiksane mase, pripremite oko 100 gr seckanih oraha.

Kada vidite da će šajt od dunja ili kitnikez uskoro biti gotov, nekih 10 minuta pred kraj kuvanja, umešajte iseckane orahe u njega, pa ostavite da se kuva još tih 10-tak minuta, nastavljajući sa mešanjem.

Pripremite činije i napunite ih

Pokupite sa polica iz kuhinjskih ormara mnogo raznih činija, koje će poslužiti kao kalup i dati lep oblik kitnikezu. Svaku činiju oblijte hladnom vodom. Skuvani kitnikez odmah sipajte u činije. Ostavite kitnikez da stoji u činijama 2 dana.

Pripremite kitnikez za čuvanje

Nakon 2 dana provedena u činijama 🙂 izvadite kitnikez iliti šajt od dunja iz činija i slažite ih jedan do drugog na čistu krpu. Odozgo prekrijte još jednom čistom krpom. Sada ostavite ovako par dana.

Posle par dana sušenja pod krpama, svaki šajt od dunja upakujte zasebno u celofan i odložite na neko mesto, na kojem ga nećete zaboraviti, a odakle baš neće biti zbrisan kao da je prošao cunami…

Uživajte u ovoj poslastici…