Gomboce sa kajsijama (na moj način)

dana

Print Friendly, PDF & Email

Sanjakokica je već postavljala ovaj recept, no, evo, želela sam i ja da postavim svoj, pa ko šta voli, nek izvoli!

Potreban materijal:

1/2 kg krompira (obariti i posoliti)

oko 1/2 kg brašna

2 jajeta

1 i 1/2 kg kajsija (što sitnijih i što zrelijih)

oko 1/4 kg šećera

malo cimeta, vanil šećer

1/4 kg prezli i šoljica ulja

Kajsije oprati i odvaditi od ove količine za gomboce izvaditi iz svih koštice, a ostatak kajsija iseckati u šerpu, dodati šećer, vanil šećer, cimet i pola šoljice vode. Staviti ovo sve da se kuva. Posle jedno pola sata kuvanja, dobićete nešto što liči na dzem i služiće vam kao preliv za gomboce.  Ovako izgleda pre i posle kuvanja!

U poveći tiganj sipajte ulje (ako ga je malo, dodati još), istresti prezle, propržiti ih da porumene i u tako vrele, dodati oko 1 dcl hladne vode i dobro ih izmešati. Voda ih malo omekša i „ubije“ masnoću. Takve su spremne za testo!

iseckane kajsije, pošećerene, pre kuvanja

Kuvani preliv od kajsija, koji uvek možete koristiti i kada ne bude gomboca

Krompir skuvajte i izgnječite ga kao za krompir pire i sačekajte da se ohladi!

krompir pre nego što je postao pire :)U ohladjen pire staviti brašno, dva jajeta i dobro izmesiti. Testo mora da bude dovoljno čvrsto da bi mogao da se napravi rolat i seče debljine oko 1,5 cm. Malo se još rastanji pa se na sredinu stavi kajsija (u kajsiju može da se stavi kockica šećera).“rolat“ od krompirovog testa i buduća gomboca!

Saviti krajeve testa prema sredini kajsije, zaokružiti je i staviti na brašnjavu podlogu. Od ostatka testa mogu da se naprave šufnudle ili kitice, kako se kod nas zovu. Šufnudle se jedu prelivene pavlakom ili mileramom.

gomboce i šufnudle spremne za kuvanje!

U vrijuću, posoljenu vodu, spuštaju se prvo šufnudle, pa kada isplivaju, kuvati još minut, dva, vaditi iz kašikom sa rupicama, uvaljati u prezlu, složiti u činiju i preliti mileramom.

kuvane šufnudle, gomboce i iste isčene i prelivene onim divnim prelivom!

Ne znam kako vi, ali, ja ih obožavam!
Pokušajte, teško da može da ne uspe!
Prijatno vam želi Duda!



6 KOMENTARA

  1. Dudice draga, gomboce sa bilo čime nisam jeo pedeset i sedam godina (57 je moja uzrečica, i više se odnosi na filter 57, no na broj tvojih godina)a tek gomboce sa kajsijama! Jedva čekam da imam neka posla u Novome Sadu i ondak me častiš sa kajsijama u gombocima 😀

  2. Jesam turila recept 🙂 al to je ona olakšavajuća varijanta sa minut pireom. Ovako, sa ovim prelivom još nismo jeli, što znači, bilo bi lepo probati 🙂 Ne može da ne bude dobro!!!

  3. auuu ovo deluje fantasticno! 😉 ja obozavam gomboce, al ovo mi zvuci jako MNJAM, tako da prvom prilikom i probam! 😉 hvala za divan recept !

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar
Molimo Vas, unesite Vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88,946FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
4,172FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe

Recept za kroasane – fantastično ukusne

Kroasani...mmmm, fini, hrskavi, a opet...mekani. Ko ih ne bi voleo? Sećam se da sam imala jako dobar recept...ali, izgubio se, onako...čuvan na papiriću. Isčeprkala sam nešto slično – i...rezultat je bio veoma zadovoljavajući, tačnije, mnogo su ukusni kroasani izašli iz lerne...

Omlet od starog hleba, sira i pržene slanine

Reč je o omletu, čija je podloga prženi stari hleb, pa pržena slanina, pa dinstani luk, pa narendani trapist...mmm, odlična kombinacija. Pri tome, ovo je jelo veoma praktično spremiti u livenom tiganju...