Ako bih rekla da je za mene miris zime zapravo miris čaja od jabuke sa cimetom koji isparava dok gledamo kroz prozor oivičen injem, a ako nam se još i posreći, napolju je sneg…onda bih za jesen rekla da je to miris pečenog kestenja koji se pruža ulicama rano smrknutog grada… Tako karakteristično…

Obožavam pečeno kestenje, obožavam njihov miris, obožavam osećaj kada držite štaniclu od novina punu pečenog kestenja i grejete ruke promrzle od hladnog vetra… Obožavam rasuto kestenje po novinama i trebljenje istih u društvu familije, dok vam prsti postanu crni od onih zagorelih primeraka, a ono što nam valjda živci ispod noktiju dodju – počnu da bole od silnog čišćenja.

dsc_1663-1600x1067Pa onda, odmeravanje…kakvo je bilo kestenje i koliko je ko onih proteinskih zakačio. U suštini, na kraju, najmanje se najedete kestenja, ali nije to ni bitno, bitan je osećaj kojim nas taj doživljaj ispunjava.

No, ono što nije idilično u vezi sa pečenim kestenjem i ulicom – jeste njihova cena. Lebdi u nekim velikim visinama. Nešto niže, jeste cena kestenja koje kupite sirove. I to je neka alternativa. Možda nema toliku draž, možda nema tog osećaja kada ih kupite onako ispod ćebeta i možda nema toliko zagorelih primeraka, ali…solidna je zamena.

dsc_1721-1600x1067Pripremite ih sami i pokušajte simulirati isti osećaj 🙂 Pripremite neki ukusan čaj, raširite novine po stolu, pozovite ukućane, pa navalite… Opustite se i uživajte!

dsc_1716-1600x1067A gde je recept?

Što se tiče recepta…nema tu nekog recepta, samo sam se želela malo družiti sa vama 😉 a sve uz kestenje 😉

Sve što treba, jeste da pripremite lepo kestenje, operete ih. Svaki kesten zasecite popreko, a možete i unakrsno. Zasecite ga samo po njegovoj korici, jer ako baš zasečete i kesten, malo ćete ih teže očistiti.

dsc_1713-1600x1067Tako pripremljeno kestenje stavite u vruću vodu, dodajte prstohvat soli, pa onda na ringlu, tek toliko da voda prostruji, samo što ne proključa. Sklonite ih sa ringle, izvadite iz vode, pa pravac u tepsiju i na pečenje.

Pecite ih nekih 15 – 20 minuta na 200°C. Kada je pečeno, kestenje će se malo rastvoriti. Izvadite kestenje u tanjir i pokrijte krpom da se upari. Možete ga i izvaditi na krpu, pa samo u nju upakovati, kako god.

Nakon toga, spremni ste za doživljaj čišćenja pečenog kestenja i uživanja u njima 🙂