Print Friendly, PDF & Email
Priprema: 15 min
Kuvanje/pečenje: 40 min
Spremno za: 55 min

Fliju sam probala kod seke u Novom Pazaru i baš mi se dopala, pekla se ispod sača, u dvorištu iza kuće, to je bilo uživanje i gledati,  a i degustirati. Puna sira i mladog kajmaka, ukus i miris savršeni. Kada sam se vratila kući, ja sam je isprobala u rerni od električnog šporeta, nije loša, preukusna, ali je sekina ona ispod sača i veća i lepša od ove moje. Ovo je modifikovani recept flije za nas koji nemamo sač i uslove gde ispeći.

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 550 ml vode
  • 1 kašika soli
  • 250 g putera
  • 250 ml kisele pavlake (milerama)
  • 250 ml neutralne pavlake za kuvanje

500x90-banner-recept-5Priprema:

1
U posudu sipati vodu, brašno i so po želji. Testo mora da bude gušće nego za palačinke. U maloj šerpici istopiti puter i u to dodati kiselu i neutralnu pavlaku.

2
Praznu tepsiju zagrejati u vrućoj rerni. Kutlačom sipati testo po celoj tepsiji i peći prvu koru. Tepsija mora da bude što bliže gornjem grejaču.

3 Kad je kora gotova, premazati mešavinom putera i pavlake, ali sada, kada se sipa testo, pravi se cvet kao trouglovi – u sredini tepsije uži krajevi a na rubu tepsije širi i stavi se da se zapece.

4 Kad je pečeno, opet premazati ali sad one praznine, tj. tamo gde u prethodnom premazivanju nije došlo testo. I sve tako naizmenično dok se ne potroši smesa. Kad je sve gotovo, premazati mesavinom pavlake i pustiti da se zapeče.



diksi
diksihttp://www.facebook.com/pages/DIJANINA-KUHINJA/189360084481362
Ja sam Dijana, volim da kuvam i eksperimentišem u kuhinji. Moji najverniji degustatori su moj suprug i moj sin, ujedno, oni su i moji najveći kritičari. Imam svoju fb stranicu Dijanina kuhinja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar
Molimo Vas, unesite Vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88,946FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
4,172FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe

Brioche hleb iz mini pekare (brioši hleb)

Brioši je visoko obogaćeni hleb francuskog porekla, kojem sadržaj jaja i maslaca daju bogat, nežan i vazdušast ukus. Pravi se istim, osnovnim načinom kao i hleb ali njegova tekstura više podseća na pecivo, upravo zbog dodatih jaja, mleka, šećera, ponekada pavlake, pa čak i brendija. Brioši se često priprema sa groždjicama ili čokoladnim čipsom a može se poslužiti i kao desert obogaćen nekim lokalnim varijacijama. Sem kao desert, može se poslužiti i kao doručak, uz čaj...

Viršle u lisnatom testu

Recimo da je ovo veoma jednostavan recept. Ako je recept 🙂 Potrebno nam je veoma malo sastojaka i jednako malo vremena. Nekada...kada sam ja bila dete (...nije to baš bilo tako jako davnooo...), ovo je bio neizostavni deo svakog rodjendana sa sitnijim izmenama...bez kečapa a sa šajtom i u manjim komadima. Kraljica Majka je to veoma često spremala i mi smo to baššš voleli.

Kinder torta sa Nutellom i lešnicima – odlična!!!

Torta je ekstra ukusna, zaista, no...ovako na kraju recepta mogu izneti svoje (ne)iskustvo sa njom: jako je teško seći je na lepe komade kada su ovako slagane kuglice. Praviću je sigurno još mnogo puta, jer je ukus fantastičan, doduše...i zanimljivo izgleda...ali muka je izvesti da dobro izgleda na tanjiru. Znači – definitivno treba probati, ali bih ja namazala prvo braon krem, pa žuti,...ili obrnuto, onda prelila čokoladom i još dodala šlag od gore....prste da poližemo!!!