Print Friendly, PDF & Email
Priprema: 15 min
Kuvanje/pečenje: 60 min
Spremno za: 75 min

Seća na detinjstvo…

Sastojci:

  • 1 kg dunja
  • 750 g šećera
  • 1 limun – sok
  • 80 g oraha
  • malo vode

Nagradni konkurs koji su Vitapur i Kuvajmo Blogovski pripremili za vas. Pogledajte više klikom na sliku :)Priprema:

Dunje dobro oprati četkicom, iseći na kockice. Odstraniti im samo semenke, ne ljuštiti ih. Staviti ih u šerpu i naliti vode tek 1-2 cm, i staviti na vatru da se dinstaju. Kad omekšaju, a voda uvri, ispasirati ih.

Smesu vratiti opet na ringlu, pa kad počne da vri, dodati joj limunov sok i šećer. Kuvati smesu da se dobro zgusne, da varjača ostavlja vidljivi trag kad se njome povuče… Negde na pola kuvanja dodati grubo seckane orahe.

Skuvanu smesu razliti u kalupiće po želji ili pleh, šta imate. Prethodno ih nakvasiti, a ako se koriste silikonske modle, nema potrebe…

Ostaviti kitnikez da se stegne, a onda ga istresti iz kalupa. Poželjno je da se ostavi par dana da se prosuši na vazduhu…



Tackica
Jednostavno - volim da kuvam, za mene je kuvanje inspiracija i antistres terapija posle napornog posla...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar
Molimo Vas, unesite Vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88,946FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
4,172FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe

Musaka sa mesom i tikvicama uz dodatak krompira

Očistimo krompir i stavimo ga da se skuva u slanoj vodi. Tikvicama izdubimo sredinu i posolimo ih iznutra i spolja, ostavimo da odstoje i puste vodu. Luk iseckamo na sitno, udinstamo na ulju, dodamo meso i začine. Dinstamo uz dodavanje vode da bude sočnije. Kada je meso gotovo, onda ostavimo još malo da voda ispari, skinemo sa vatre i dodamo veliku kašiku pavlake i umešamo. Tikvice iseckamo na kriške, tanke, krompir iseckamo na kolutove ili slično.

Pikantna šarena proja

Proja – beskonačan broj kombinacija. U ovom slučaju, ja odabrah neku pikantnu verziju i naišla je na odobravanje ukućana a i šire. Količina je ispala...pa...poprilična, za jednu veliku tepsiju plus jednu manju, no, možda se to može skrkati sve u jednu pa dobiti malo deblju proju.

Jednostavan i brz ručak – fašir, tarana i povrće u pekaču

Danas sam nešto odlučila da rizikujem i isprobam ovo jelo, o kojem ću vam pisati. Vrlo je jednostavno za pripremiti, ukupna priprema oko 30 minuta, posle ostaje samo pečenje, ali to vas ne dotiče, do se dešava i bez vas u kuhinji 🙂 Reč je o tome da dobijete prilog i meso jednim potezom.