Knedle sa šljivama

dana

Print Friendly, PDF & Email

U mladosti je pravljenje ovih knedli za mene bio težak zadatak zbog neukosti, a sada mi je takodje težak zbog godina. Muči me virus G-52 🙂 . Ali, moja svekrva, koja je inače majstor za stare recepte, i ne pomišlja da ih pravi, a mom cimeru i meni se jedu, pa se ponekad upustim u poduhvat pravljenja ovih knedli.

SASTOJCI:

1 kg belog krompira
2 jaja
parče margarina /20 – 30 gr/
brašna po potrebi /300 – 500 gr/
1 ravna kašičica praška za pecivo
so
20 – 30 šljiva sa košticama
200 gr griza
kristal šećer za valjanje
ulje

Priprema:

  1. Oprati i u ljusci skuvati krompir, oljuštiti ga i propasirati. Kad se malo prohladi, dodati jaja, a vrh noža soli, margarin i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Ono što mi je smetalo u ovom receptu je ono: „brašno po potrebi“. Otkud ću znati koliko je to brašna. Tokom godina sam shvatila da to zavisi od krompira, jer 1kg krompira ne daje uvek istu masu ili je nekad voden, a nekad suvlji. Zato, krenuti sa 300 gr brašna, pa dodavati najviše do 500 gr, da se zamesi srednje tvrdo testo i da se ne lepi za dlanove.
  2. Od testa odvajati male jufkice, svaku rastanjiti na dlanu u mali krug, na njega staviti šljivu i oblikovati okruglu knedlu oko šljive. Sve knedle poredjati na pobrašnjenu površinu.
  3. Staviti vodu u siru šerpu da provri i spustati knedle. Gotove su kad isplivaju na površinu, a ja sam ih kuvala koji minut duže, jer sam koristila smrznute šljive.
  4. Vaditi ih rešetkastom kašikom.
  5. Na ulju pržiti griz dok ne dobije zlatno – žutu boju. Sve knedle prvo valjati u griz, a zatim u kristal šećer. Ja sam ovog puta dobila 21 knedlu.
  6. Koštice se ne jedu, a zašto ih stavljam sa košticama, baš i ne umem da objasnim, uticaj moje svekrve da su takve knedle bolje. Prijatno.



Cacina kuhinjahttp://www.facebook.com/CacinaKuhinja
Više od Cacine kuhinje možete pogledati na FB stranici Cacina kuhinja 🙂 http://www.facebook.com/CacinaKuhinja

4 KOMENTARA

  1. Umesto krompira uzmite pire za minut,dodajte 4decilitra hladne vode ,2kašike ulja i 1jaje,pravite knedle za čas.Ostalo je sve isto kao sa krompirom ali mnogo brže.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar
Molimo Vas, unesite Vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88,946FansLike
85FollowersFollow
3,388FollowersFollow
4,172FollowersFollow
1,298FollowersFollow
2,210SubscribersSubscribe

Kuvani kukuruz

Šta da vam kažem...ja sam i za ovo zvala Kraljicu Majku da je pitam kako da skuvam...’El sramota, ’el nije…ko priznaje, pola mu se prašta 🙂 Manje dete me je pitalo kad ću kuvati kukuruz…hmmm, e…mislim se ja, još jednom kad ga skuvam…biće prvi put…uvek idemo kod nekog na kuvane kukuruze…

Pečeni krompirići sa šargarepom

Ovo manje – više...i nije neki recept ali je super klopica. Jednostavno, bez mnogo mudrosti a opet ukusno i...pomalo – slatkasto. Nisam imala običaj jesti pečenu šargarepu a evo, baš mi se dopala na ovaj, veoma lak način. Na ovakav način – ostaje vam čista tepsija, bez ribanja i kropmpir koji nije natopljen mašću i ostalim „podmazivim“ sredstvima 😉

Smućkaj pa prolij kolač sa bundevom

A ti začini i njihov miris koji se iz kuhinje širi kroz celu kuću, dok vatra u pećki polagano zagreva kuću, e...to je ono zbog čega vredi napraviti ovaj hleb, ako zanemarimo da je sem toga i veoma ukusan...